Søndag 27.5.2018 - Uke 21

logo

Samarbeidspartnere

Den virtuelle revolusjonen innen geomatikk har påvirket hvordan geologer jobber. Overvåking av skredutsatte områder, kartlegging i felt og geologisk tolkning av 3D-modeller er noen eksempler som nylig ble presentert under konferansen VGC 2016.


530x324 fig1Gruppefoto. Foto: VGC 2016

Skjæringspunktet mellom disipliner er ofte fruktbar mark for innovasjon og nyskapning. Årets Virtual Geoscience Conference (VGC 2016), som ble avholdt i regi av Virtual Outcrop Geology-gruppen ved Uni Research CIPR i Bergen 21. – 23. september, demonstrerte dette for alle som deltok.  

Det er egentlig vanskelig å fatte hvor raskt geomatikk har utviklet de siste ti årene som følge av en raus porsjon kreativitet kombinert med tilgang til raskere datamaskiner, bedre programvare og nye datainnsamlingsmetoder.

Geomatikk

 

Samlebetegnelse for kombinasjonen av kartfag og informasjonsteknologi. Brukes om hele prosessen fra datainnsamling til visualisering og anvendelse.

Der kartlegging tidligere var en tidkrevende og møysommelig prosess som omfattet tradisjonell landmåling og prøvetaking, kan terrengformer og egenskaper nå kartlegges ved hjelp av 3D skannere, fotogrammetri og droner og studeres og tolkes ned på centimeterskala i ulike visualiseringsprogrammer – flere ganger om dagen.

Den virtuelle revolusjonen innen geomatikk har hatt ringvirkninger for alle fagfelt som tradisjonelt bruker kart og romlig forståelse av hvordan ulike egenskaper fordeler seg i terrenget og undergrunnen. VGC 2016 fokuserte på grensesnittet mellom geomatikk og geologi.  

Fra brukersiden spente presentasjonene fra overvåking av skredutsatte områder til kartlegging av lavastrømmer og klimadrevne brevariasjoner ved hjelp av droner, og fra sprekkekarakterisering og -kvantifisering til geologisk tolking av 3D-modeller basert på rover-bilder fra Mars.

Etter bredden å dømme er det ingen mangel på interesse fra geologenes side for å ta i bruk de nye verktøyene og metodene – og det er flere på vei: Flere eksempler på nye visualiseringsverktøy og programmer ble presentert som del av den tekniske utstillingen, blant annet «full imersion» -tolking med bruk av VR-briller.

530x795 fig3Ny tredimensjonal visualiseringsmetode i geovitenskap med «full imersion»-tolking med bruk av VR-briller. Foto: VGC 2016

Den faglige bredden i foredragene, poster-sesjonen og utstillingen gjenspeilte et forskningsfelt i en fase med akselererende utvikling med alt som hører med av nytt utstyr, nye prosesseringsteknikker, nye anvendelser og utvikling av nye arbeidsmetoder, men også med klager på manglende standardisering av utstyrskomponenter, dataformater og arbeidsmetoder.

Disse barnesykdommene var ett av flere tema som ble tatt opp i den avsluttende paneldebatten.

I alt ga konferansen et bredt bilde av hva som for øyeblikket rører seg innenfor det som på mange måter fortsatt kan ses på som relativt tidlig stadium i dette nye samspillet mellom disse fagene drevet av utviklingen innen informasjons- og, visualiseringsteknologi.

Det var derfor ikke overraskende at det mest påfallende trekket ved konferansen var en gjennomført entusiasme hos konferansedeltakerne, noe som man kanskje heller forbinder med oppfinnerkongresser enn en «traust» forskerkonferanse.

530x353 fig2Utstillinger og møteplass for kaffe og diskusjoner i foajeen. Foto: VGC 2016

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

21phd080108s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: