Mandag 25.3.2019 - Uke 13
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Egil Tjåland fortsetter som instituttleder ved NTNU. Han ønsker å sikre god rekruttering av nye studenter og å la instituttet ta del i større og mer ambisiøse forskningsprosjekter.


530x404 TjålandEgil Tjåland fortsetter som instituttleder ved NTNU de neste fire årene. Foto: Ronny Setså

Egil Tjåland fikk nylig fornyet åremål og kan se frem til fire nye år i sjefsstolen ved Institutt for geovitenskap og petroleum (IGP) ved NTNU.

IGP er resultatet av en sammenslåing mellom Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk (IPT) og Institutt for geologi og bergteknikk (IGB) som trådde i kraft 1. januar i år.

Tjåland har lang fartstid fra NTH og NTNU der han først tok sin utdannelse før han, etter noen år med jobb i oljeindustrien, returnerte for å ta doktorgrad og deretter fortsatte som førsteamanuensis.

Som instituttleder har Tjåland opplevd hvordan svingningene i oljeprisen har påvirket rekrutteringen til faget. Da han først trådde inn som leder for IPT i 2013, hadde instituttet stor pågang med hele 420 førstevalgsøkere til petroleumsstudiene. I år var tallet 28.

Denne våren ble IGP offisielt partner i det kommende Senteret for fremragende forskning Porous Media Laboratory (Porelab). Kort fortalt skal senteret forske på porøse medier – faste stoffer som inneholder væske eller gass.

Hvilke planer har du for instituttet de neste fire årene?

Det viktigste er at instituttet fortsetter å være ledende i utdanning og forskning innen våre kjernedisipliner.

Og hva blir instituttets største utfordringer?

Én viktig utfordring er å sikre god rekruttering til studiene våre. Videre blir det viktig å skape en felles kultur mellom de to sammenslåtte instituttene.

Du er én av initiativtakerne bak tiltaket som sikrer flere titalls nyutdannede geologer og ingeniører jobb fra og med denne sommeren. Kan vi forvente flere tiltak, vil eventuelt flere enn Statoil og Lundin lyse ut ettårsstillinger?

Vi er veldig glad for at næringslivet nå stiller opp med traineestillinger for nyutdannede innen petroleumsbransjen.

Dette initiativet er inspirert av "bergringen", en ordning der bergindustrien støtter utdanningen av studenter innen tekniske geofag og realfagsstudenter i geologi.

Vi håper at flere bedrifter innen oljeindustrien kopierer bergindustrien, slik at vi får et ordentlig løft i optimismen blant petroleumsstudenter.

Hva blir resultatet av sammenslåingen mellom «petroleumsgeologene» (IPT) og bergverksgeologene» (IGB)?

Sammenslåingen mellom IPT og IGB gjør at vi får et institutt med større strategisk evne.

Vi er i stand til å påta oss mer ambisiøse oppgaver både nasjonalt og internasjonalt. Som eksempel kan nevnes større satsing på EU-finansierte forskningsprosjekter.

Vil du fremheve noen tiltak/endringer som har blitt gjort de siste fire årene?

Instituttet har de siste årene hatt økning av både publikasjonspoeng og eksternt finansierte prosjekter.

Senest i vår fikk vi gladmeldingen om at vi hadde fått tilslag på deltakelse i et Senter for fremragende forskning, kalt "Porelab".

Det har også vært brukt mye ressurser på å modernisere laboratorier og verkstedshaller, slik at vi sikrer god forskning- og studiekvalitet med høy fokus på HMS.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

phd042011s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: