Torsdag 21.2.2019 - Uke 08
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Årsaken til havnivåendringer, en prisvinnende dokumentar, ny landform i Finland og istidenes påvirkning på norske fjell. Her er de fem mest leste sakene i mars.


530x457 NystuenPOPULÆR SAK: Professor emeritus Johan Petter Nystuen forklarer hvilke faktorer som styrer havnivåendringer. Foto: Ronny Setså

Her er de fem mest leste sakene i mars:

1. I kontinuerlig endring

Endringer i havnivået er et komplekst samspill mellom vannmassenes og havrommenes volum. Platetektonikk styrer havnivåendringer over det lengste tidsperspektivet.

2. Prisvinnende dokumentar

Dokumentarfilmen om Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsens banebrytende forskning i Polhavet vant pris under filmfestival i New York.

3. Isens innvirkning på havnivået

Endringer i havnivået er et komplekst samspill mellom vannmassenes og havrommenes volum. Istider og mellomistider har stor betydning for endringene.

530x752 IsdekketI perioder med istider er mye av havvannet bundet på land i form av is. Da vil havnivået være relativt lavt. Illustrasjonen viser det eurasiske isdekket under den siste istids maksimum. Illustrasjon: Patton et al., 2016

4. Ny landform oppdaget

Finske forskere har identifisert en type landform som frem til nå har vært ukjent. De triangulære strukturene ble dannet under den siste istiden.

530x531 LandformerBildet viser en høydemodell av ett av studieområdene sørvest i Finland. De triangulære strukturene som består av morenemateriale vises tydelig. Den tykke hvite pilen markerer isens bevegelsesretning. Illustrasjon: Mäkinen et al., 2017

5. Istider har erodert fjellplatåer

Norske og danske forskere tror norske høyfjellssletter har blitt erodert mer av isdekker enn hva som tidligere har vært antatt.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

phd030712s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: