Torsdag 27.6.2019 - Uke 26
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Et nytt berggrunnskart for Vinje kommune illustrerer hvorfor kartlegging er verdifullt for beslutningstakere og innbyggere.


530x476 BerggrunnVinje Kommune11 kart i målestokk 1:50 000 utgjør grunnlaget for det nye berggrunnskartet over Vinje kommune. Kartografi: Ellen Sigmond / NGU

Vinje er den første kommunen i Norge som nå er dekket av trykte berggrunnskart i 1:50 000 målestokk.

De nye kartene gir beslutningstakerne nyttig informasjon om for eksempel hvor det finnes ressurser og hvor fremtidige byggeprosjekter bør legges, skriver Norges geologiske undersøkelse (NGU) i en pressemelding.

Det er NGU-nestor Ellen Sigmond som har sammenstilt kartbladene til ett kart i målestokk 1:100 000 som dekker hele kommunen.

- Geologisk kartlegging er ikke dyrt. Vi bruker få dyre instrumenter, men det tar tid fordi den viktigste undersøkelsen foregår ute i terrenget. Vi må ut og gå! De første kartbladene som dekker Vinje ble trykt i 1979 og det siste i 2009. For hvert kartblad i 1:50.000 målestokk, tar det rundt fire år fra man har vært ute i felt til kartet er ferdig, forteller Sigmond.

Nyttig i arealplanlegging

Hun presenterte nylig kartet for politikerne og administrasjonen i kommunen.

- Vi hadde en gjennomgang der politikerne og administrasjonen fikk se nytten av kartet. Det har gjort at vi i kommunen har fått en helt annen bevissthet til ressursene vi har her. Nå ser vi mye enklere hvordan arealplanene bør se ut i forhold til masseuttak, hyttebygging, beiteområder, hvor det bør settes ut fisk og mye mer, forteller Dorthe Huitfeldt, rådgiver i Vinje kommune.

Også Statens vegvesen har hatt nytte av NGU-kartene i forbindelse med utredning av en ny strekning (E134) som går gjennom Vinje.

Under Vinterkonferansen i Oslo i 2017 ble Sigmond tildelt Brøggerprisen for sitt karrierelange bidrag med å kartlegge landet vårt.

530x353 Sigmond og SmelrorEllen Sigmond og kollega Morten Smelror. Her fra Vinterkonferansen i 2017 der Sigmond ble tildelt Brøggerprisen for sitt karrierelange bidrag til kartleggingen av Norge. Foto: Ronny Setså

- Geologisk kartlegging er samfunnsnyttig, og geologiske kart har bred anvendelse, slo hun fast.

Hun pekte da blant annet på byggeråstoffer i Vinje som et eksempel.

- Enkelte av bergartene tålte dekkslitasje godt og hadde høyere slagmotstand enn andre. Men Vegvesenet valgte den dårligste bergarten til pukkbruk. Årsaken var at et geologisk kart ikke var tilgjengelig da de åpnet bruddene.

- Også egnetheten til bruken av grus er bestemt av bergartene den består av. I Vinje førte det til at det ble brukt knust grønnstein og amfibolitt fra tipper og brudd. Dette ga støvfrie veier med lite avrenning i regnvær noe som betyr minimalt behov for vedlikehold.

130 år gjenstår

Sigmond fremholdt videre at det er lenge igjen til hele landet er kartlagt i 1:50 000 målestokk. Ca. 1 000 årsverk gjenstår, noe som kan ta hele 130 år, ifølge dette regnestykket.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

phd110711s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: