Onsdag 24.5.2017 - Uke 21

logo

Etter Bølgen kommer Skjelvet

torsdag, 29 september 2016

Ronny Setså

Den kommende norske katastrofefilmen Skjelvet vil skape positiv blest for norske geofagmiljøer, skriver Ronny Setså.

530x297 skjelvetSlik kan det se ut om Oslo rammes av et stort jordskjelv. Innspillingen av Skjelvet begynner høsten 2017. Illustrasjon: Fantefilm

Søndag 23. oktober 1904 inntraff et jordskjelv i Oslofjorden. Med en styrke på om lag 5,4 på Richters skala, er dette største kjente skjelvet fra denne landsdelen.

Neste høst vil et nytt, trolig enda større skjelv ramme hovedstaden. Men bare på filmlerretet.

Tidligere denne måneden ble det klart at filmselskapet Fantefilm har fått midler fra Norsk filminstitutt for å produsere Skjelvet. I fjor høst opplevde Fantefilm stor suksess med den norske katastrofefilmen Bølgen, der geologen hadde hovedrollen.

Dette er godt nytt av tre grunner.

For det første får det norske folk lære mer om hva geologer jobber med, og hvilken samfunnsnytte som ligger i norsk geofaglig forskning og virke. Mitt håp er at folk etter å ha sett filmen vil få en bedre forståelse av platetektonikk, hva en forkastning er - og kanskje til og med nikke anerkjennende når de hører ordet Oslograbenen?

For det andre kan slike filmer bidra til økt rekruttering av studenter til geofagene. Uten at ha gjort videre undersøkelser, er min antakelse at flere unge studenter denne høsten startet på geologistudier fordi de vil bli «skredforskere» etter å ha sett Bølgen.

For det tredje er jeg veldig glad i sjangeren katastrofefilmer, og spesielt filmer med geofarer. At handlingen er lagt til byen jeg bor i, er en stor bonus!

Opptakene til Skjelvet starter høsten 2017. La oss håpe geologen har hovedrollen i filmen også denne gangen.

PS. De svenske geologene Erik Sturkell, Axel Sjöqvist, Lennart Björklund og Andreas Johnsson ved Universitetet i Gøteborg har laget en interessant oversikt over alle filmer med geologer i viktige roller. Her ser vi blant annet at 65 prosent av geologene på filmlerretet overlever, og at 17 prosent av dem er onde.

Om forfatteren

Ronny Setså

Ronny Setså

Ronny Setså er geolog og daglig leder for geoforskning.no.

E-post: ronny@geo.as

Kommentarer (1)

 • Carbomontanus

  Carbomontanus

  29 September 2016 at 21:46 |
  Det var på tide.

  Har noen hørt om Lutvannstrollet på Romeriksåsen?

  Det var flyekspressen som skulle ta snarveien gjennom der, og så tror man at man bare kan trenge seg gjennom materien som det var en ost, ved allmannamøtets vedtak. Og det kjørte seg totalt fast i lutvannstrollet på Romeriksåsen.

  For det er Troll i fjellet, må vite. Og det hadde de helt glemt.

  Fordi nemlig at den dia-lektiske materialisme hadde dretet / driti i hele 3 pliktige fag.

  1, Geologi, de verdensberømte jordskjelvsprekkene i Oslofeltet

  2, Limnologi, øvre og nedre Puttjern og

  3, Toxicologi. De stilte med det alene saliggjørende middel Acrylamid i svære burker og sekker, ja bil- lass av stoffet.

  Men håret skal reise seg bare ved ordet Acrylamid selvom man ikke vet hva det er.

  For av lavmolekylære aminer og amider og slike ting så er det bare sild som er garantert ufarlig og helt spiselig. For alt annet av det slag skal man åpne boka først og lese etikettene før man åpner forpakningene. Det er typisk mangel på realskole og lovlige fagbrev i brangsjen når det ikke gjøres.

  Ellers er det mye morsomt i Oslofeltet. Jeg trodde jeg skulle sette Europarekord i fossil og metamorf jernmeteoritt i fast fjell minst 150 kilo. Efter mye vanskelig strev fikk jeg det endelig i løsning og analysert, og det viste seg å være så jordisk som det kan få blitt. Gammalt ovnsbakt og forkokset, fossilt og omdannet blåalgemudder. Early Life på Håøya, minst 1.2 snarere 1.8 milliarder år gammelt.

  Det er kretsrekorden i early life, slå den!

  Svar

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

195x248 Banner

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

20


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: