Et øyeblikksbilde fra den geologiske perioden ordovicium
Solstrålene skjærer gjennom det turkisfargede, varme vannet. På bunnen vokser vakre, fargerike planter. I vannmassene flyter og svømmer mange skapninger som ikke lenger finnes. Det ordoviciske havet var fullt av liv, og mangfoldet var stort.
Plante- og dyrelivet var totalt forskjellig fra hvordan det er nå. Det har evolusjonen sørget for. Derfor finner vi egentlig ikke et eneste sted på Jorden i dag som er direkte sammenlignbart. Men går vi til tropiske strøk, og tar en svømmetur med dykkermaske og snorkel, kan vi likevel suge inn litt av stemningen fra den tiden.
Kalksteiner fra ordovicium er kjent fra Oslofeltet. Mest vanlig er en veksling mellom skifer og kalkstein, samt skifer med knoller (såkalt knollekalk), men vi finner også tykke lag med massiv kalkstein som ble avsatt i perioder med et yrende liv i havet og god tilgang på oksygen. Tar du en tur til Huk på Bygdøy, rett utenfor Oslo, danner denne harde kalksteinen rygger i landskapet.
Tykke lag med kalkstein i Oslofeltet har opp gjennom historien blitt utnyttet som bygningsstein. Også i dag er kalkstein en ressurs. Bergarten fra ordovicium er råstoff i sementproduksjonen som foregår ved Norcems anlegg i Brevik.