I den kambriske Alunskiferformasjonen i Slemmestad har forskere ved Naturhistorisk Museum funnet hittil ukjente trilobitter.
Sphaerophthalmus n. sp. med rekonstruksjon, 6 mm lang. Illustrasjon: Høyberget og Bruton
Populært om norsk geoforskning NJG er gratis tilgjengelig på nett: http://www.geologi.no/njg/. Trond Slagstad |
I Slemmestad, Røyken, sørvest for Oslo, har vi undersøkt et profil gjennom overkambriske lagrekker fra Alunskiferfromasjonen. Fra kalkboller og kalksteinslag i skiferen har vi samlet inn og beskrevet materiale med hittil ukjente haleskjold fra noen helt spesielle trilobitter.
Trilobittene fra denne delen av Alunskiferformasjonen er små, opptrer i store mengder og tilhører nesten utelukkende en gruppe som kalles olenider, familie Olenidae, bestående av nesten 100 forskjellige arter som er beskrevet i en lang rekke vitenskapelige artikler helt tilbake til Boeck i 1838.
Olenidene forandret seg raskt, og nye arter oppstod med korte mellomrom i lagrekkene. Korte intervaller er derfor delt inn i biosoner, som nøyaktig kan korreleres over områder fra England i vest til Russland i øst og fra Polen i sør til Finnmark i nord. Biosonene er bare noen få desimeter tykke. De er basert på trilobittarter som opptrer hyppig, og de er lett gjenkjennelige over store geografiske områder.
Innen olenidene finnes en gruppe med meget små individer, under 10 mm lange, hvor karaktertrekk og slektskap har vært dårlig kjent. Dette skyldes mangel på komplette individer, og haleskjoldene har hittil vært helt ukjente. Disse haleskjoldene har vi nå funnet. De skiller seg markant ut fra haleskjoldene til de øvrige olenidene, og ved hjelp av karaktertrekk fra hode og rygg er i alt sju arter skilt ut i én slekt ved navn Sphaerophthalmus (av ophthalmos=øye og sfærisk, altså «rundøye»).
Én av artene er beskrevet som ny. En ny slekt er opprettet for tre andre arter, som tidligere har vært plassert i slekten Sphaerophthalmus. Haleskjoldene hos den her reviderte slekten Sphaeropthalmus er rundt 1 mm lange og utstyrt med en bemerkelsesverdig lang pigg med ukjent funksjon. Disse trilobittene deler mange karaktertrekk med andre trilobitt-typer som antageligvis var frittsvømmende.
Magne Høyberget and David L. Bruton: "Revision of the trilobite genus Sphaerophthalmus and relatives from the Furongian (Cambrian) Alum Shale Formation, Oslo Region, Norway."
Denne saken ble først publisert i GEO 08/12.