Tirsdag 26.3.2019 - Uke 13
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Åtte forskningsmiljøer står bak søknaden til et nytt FME-senter som skal undersøke mulighetene for storskala lagring av CO2 på norsk sokkel.


530x381 gasdaSarah Gasda er prosjektleder for etableringen av FME-senteret ATHENA. Det nye senteret vil kartlegge hva som kan forbedres i framtidig storskala CO2-lagring. De vil også se på muligheter for å kombinere lagring med økt oljeutvinning. Foto: Eivind Senneset

- Storskala CO2-lagring offshore kan bli en realitet om noen år, og Norge bør satse på dette. På norsk sokkel er det et enormt potensial for lagring av CO2, sier Sarah Gasda, forsker ved Uni Research CIPR.

Sammen med syv samarbeidspartnere har Uni Research CIPR med Gasda som prosjektleder nå sendt inn en søknad til Forskningsrådet for opprettelsen av et nytt Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME).

Senteret de ønsker å etablere har fått navnet ATHENA CCUS Centre: Advancing integrated research to enable CCUS in Norway. ATHENA regnes som avløperen til det nåværende FME-senteret SUCCESS.

LES OGSÅ: Et landslag for CO2-lagring

Ifølge Gasda vil det nye senteret undersøke muligheten for storskala offshore lagring av klimagassen, samt aspektene rundt transport og infrastruktur.

Videre vil ATHENA se på mulighetene for å benytte CO2 til økt oljeutvinning fra eksisterende reservoarer på norsk sokkel.

CO2 til nytte

Det finnes mange godt egnede reservoarer for lagring av CO2 på norsk sokkel med høy kapasitet.

- Det er viktig å merke seg at det finnes en dobbel nytte. Norge bidrar til miljøet ved å lagre Europas utslipp. Dette er viktig siden Norge som eksportør av olje og gass har en utfordring i å være en grønnere nasjon. Samtidig kan lagret CO2 benyttes til å få mer olje ut av de mindre porene i eksisterende reservoarer, sier Gasda.

Ifølge prosjektlederen hevder enkelte at CO2-lagring vil bidra til å forlenge bruken av fossilt brensel.

- Men vi trenger å gjøre alt som er mulig, særlig på kort sikt, for å redusere klimagassutslippene. Dessuten kommer vi uansett til å trenge olje og gass i fremtiden, påpeker Gasda.  

I det nye senteret vil forskerne kartlegge det store bildet for hva som kan forbedres i framtidig storskala CO2-lagring.

Også juridisk er det en vei å gå.

- Noe godt regelverk for transport og lagring av CO2 er ikke på plass per i dag. Derfor må også den siden utredes, påpeker Gasda.

Gasda trekker også fram transport av CO2 som en viktig utfordring. Det blir viktig å identifisere høykost-faktorer for å se på hvordan disse kan reduseres med teknologi, sier hun.

- I ATHENA har vi samlet et topplag av institusjoner i Norge som utfører høykvalitetsforskning innen i CO2-transport og -lagring, fortsetter Gasda.

Med åtte partnere skal senteret satse både på forskning og utdanning.

Ved siden av Uni Research (vertsinstitusjonen), inkluderer FME-en Universitetet i Bergen, Institutt for Energiteknikk (IFE), Tel-Tek, International Research Institute of Stavanger (IRIS), CICERO, NORSAR og Høgskolen i Telemark.

Les hele saken på nettsidene til Uni Research CIPR

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

phd042011s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: