Torsdag 27.6.2019 - Uke 26
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Et nytt norsk-indisk forskningsprosjekt vil undersøke en mulig sammenheng mellom klimautviklingen i Arktis og Asia for tre millioner år siden.


530x382 YermakTo borekjerner fra 1993 hentet fra Yermakplatået nordvest for Svalbard kommer til nytte i det nye forskningsprosjektet PACT. Illustrasjon: Google Earth

Forskere mener det eksisterte en forbindelse mellom klimautviklingen på ulike deler av kloden i sen pliocen (3,6 til 2,6 millioner år siden).

Det nye forskningsprosjektet PACT (Pliocene Arctic Teleconnections) har til hensikt å undersøke koblingen mellom klimaet og monsunutviklingen i Asia. Undersøkelsene av paleoklimaet vil fokusere spesielt på endringer i sjøisens utbredelse i Arktis.

Prosjektet er et samarbeid mellom Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) ved UiT – Norges arktiske universitet og Norges geologiske undersøkelse (NGU) i Norge, samt flere indiske og britiske forskningsmiljøer. CAGE vil lede prosjektet.

PACT vil fokusere spesielt på varmeperioden som fant sted for om lag 3,3 til 3,0 millioner år siden (the mid-Piacenzian warmth phase). En antar at temperaturen da var høyere enn den er i dag, og at det eksisterte mindre havis, en situasjon FNs klimapanel mener kan være ferd med å utvikle seg i nærmeste fremtid.

Klimaendringer i Polhavet og havisutviklingen er knyttet til endringer i sirkulasjonen i atmosfæren og i havområdene.

Forskerne i PACT skal blant annet studere hvordan klimaendringer i en varmeperiode med antatt mye mindre sjøis enn i dag har sammenheng med styrken og variasjonen til monsunen i Asia.

Fra Arktis skal det undersøkes borekjerner hentet fra Yermakplatået nordvest for Svalbard. Fra Asia finnes det prøvemateriale fra to International Ocean Discovery Program (IODP)-ekspedisjoner i Det indiske hav og utenfor vestkysten av Australia.

Dataene fra Arktis og Asia skal samles i en modell for å rekonstruere klimaet og finne sammenhengen mellom klimautviklingen i områdene.

PACT er et fireårig forskningsprosjekt finansiert av Norges forskningsråds program for indisk/norsk samarbeid (INDNOR).

Les mer om prosjektet på ngu.no

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

phd110711s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: