Torsdag 13.12.2018 - Uke 50
logo   150 000 besøkende i 2017

Samarbeidspartnere

På havbunnen mellom Grønland og Svalbard har forskere funnet pløyestriper etter isfjell som er større enn noen av de vi kjenner til i dag.


530x353 isfjellIsfjell i Antarktis. Foto: Alfred Wegener-instituttet

På 1 200 meters dyp har forskere ved det tyske Alfred Wegener-instituttet har funnet fem pløyestriper på havbunnen som er opptil 15 meter dype og 4 kilometer lange.

Stripene, som har blitt dannet ved at isfjell har beveget seg med havstrømmene, ble oppdaget på Hovgaard-ryggen som ligger midt i mellom Grønland og Svalbard.

Forskerne mener det som gjør funnene interessante, er dybden de ble ble oppdaget på. Ettersom is er lettere enn vann, vil 10 prosent av et isfjell stå opp over havoverflaten. Samtidig vet vi at havnivået var ca. 120 meter lavere under istiden.

Slik kunne forskerne regne seg frem til at isfjellene som pløyet havbunnen på Hovgaard-ryggen har vært ca. 1 200 meter høye. Det tilsvarer godt og vel ti Oslo Plaza plassert oppå hverandre.

Forskerne har ikke klart å datere isfjellene i detalj, men mener at de skapte pløyesporene i løpet av de siste 800 000 år.

De største isfjellene vi kjenner til i dag finnes i Antarktis og stikker omtrent 700 meter under havoverflaten.

530x361 SkurestriperBildet viser pløyestripene på Hovgaard-ryggen markert med svarte stiplede linjer. Foto: Alfred Wegener-instituttet

Kilde til ferskvann

Alfred Wegener-forskerne påpeker at funnene også er interessante fordi de innebærer at isfjell kan ha vært i stand til å frakte betydelige mengder ferskvann (i form av is) fra Arktis til Nord-Atlanteren.

Det har tidligere vært antatt at det i stor grad var sjøis som var kilden til ferskvann.

Flere studier har antydet at økt mengde ferskvann i Nord-Atlanteren kan ha påvirket det globale klimaet på slutten av den siste istiden gjennom å endre havstrømmene.

Les mer hos Alfred Wegener-instituttet

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

phd120310s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: