Stabilitetsvurdering av turistattraksjon

VITEN En nylig gjennomført stabilitetsanalyse av Preikestolen konkluderer med at den mye besøkte fjellformasjonen består av solide bergarter og ingen gjennomgående sprekker er observert som kan fungere som glideplan.

En nylig gjennomført stabilitetsanalyse av Preikestolen konkluderer med at den mye besøkte fjellformasjonen består av solide bergarter og ingen gjennomgående sprekker er observert som kan fungere som glideplan.


530x397 illustrasjonsbilde KatrineMoFoto: Katrine Mo

På tross av flere hundre tusen besøkende hvert år, er det ikke tidligere gjennomført noen stabilitetsanalyse av Preikestolen.

Norges geologiske undersøkelse (NGU) er nå i gang med å kartlegge ustabile fjellpartier i Rogaland, og masteroppgaven “Stabilitetsanalyse av Preikestolen” er en del av denne kartleggingen.

200 Profilbilde KatrineMoOppgaven bruker fotogrammetri (fra helikopter og drone) og bakkebasert LiDAR-scanning til produksjon av 3D-modeller, som videre har blitt benyttet til å måle orienteringen av sprekker i programmet Coltop 3D.

Målingene fra Coltop 3D viste godt samsvar med målinger samlet inn med strukturgeologisk kompass i felt. Resultatene viser at både bakkebasert LiDAR og fotogrammetri fungerer godt til kartlegging av strukturer i fjell.

Preikestolen består av to bergarter som begge ble testet for en-aksiell trykkfasthet.

Ti bergartsprøver ble testet, og resulterte i høy belastning i forkant av brudd for begge bergartene. Resultatene fra laboratorietestene ble brukt videre i en numerisk modellering.

530x255 3D modellerFire 3D modeller produsert ved fotogrammetri og bakkebasert LiDAR. Disse ble produsert for å sammenligne de ulike metodene for å samle inn strukturgeologiske målinger.

Det er produsert en 2D numerisk modell av Preikestolen i RS2 (tidligere Phase 2). Den numeriske modelleringen resulterte i en høy sikkerhetsfaktor, som betyr at ifølge beregningene er Preikestolen stabil.

Det er ingen sprekker som gjennomsetter berget helt, og går ut i dagen. Dermed må intakt berg gå i brudd før en utrasing kan finne sted. Videre er skjærstyrken til bergartene som må gå i brudd høy.

Disse faktorene er tolket som hovedårsaken til den høye sikkerhetsfaktoren.

Oppgaven er tilgjengelig i sin helhet her

530x621 Numerisk modelGeometrien av den 2D numeriske modellen produsert for Preikestolen i RS2. Profilet er hentet fra 3D modellene produsert med fotogrammetri.

Katrine Mo presenterer disse funnene under Geofaredagen 2018 i Lillestrøm 1. november. Geofaredagen avholdes i regi av Stiftelsen NORSAR og er et møtested for studenter, undervisere og folk som jobber med geofarer i Norge.

https://geoforskning.no/stabilitetsvurdering-av-turistattraksjon/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER