Mandag 25.10.2021 - Uke 43

Samarbeidspartnere

Ellen Sigmond ble som første kvinne tildelt Brøggerprisen på NGFs Vinterkonferanse.


530x396 sigmondEllen Sigmond ble tildelt Brøggerprisen på Vinterkonferansen. Foto: Ronny Setså

Under Norsk geologisk forenings Vinterkonferanse i Oslo mandag ble Ellen Sigmond tildelt Brøggerprisen.

Sigmonds livslange arbeid med å kartlegge Norge har gitt ny og banebrytende forståelse av hvordan landet vårt er bygget opp.

- Jeg er overveldet, og dette er en stor ære, sa Sigmond.

- Som den første kvinnelige vinner av prisen, håper jeg at jeg kan inspirere andre til å velge den yrkesretningen jeg har gjort. Geologi er et spennende fagfelt, og jeg har ikke angret på valget én dag. Jeg har hatt et fantastisk liv med geologien.

Prisen tjener som en æresbevisning til en geolog som har bidratt på en unik måte til forståelsen av norsk geologi eller geovitenskap generelt, og gjennom en livslang innsats har bidratt på faglig høyt nivå, og arbeidet må inneholde nye og banebrytende bidrag.

Norsk geologisk forening skriver følgende om valget av Ellen Sigmond som vinner av Brøggerprisen:

Et enstemmig styre i Norsk Geologisk forening besluttet å gi Brøggerprisen for 2017 til Ellen M.O. Sigmond (f. 1936). Hun er utdannet ved Universitet i Bergen (UiB). I dag er hun pensjonist etter en livslang karriere ved Norges geologiske undersøkelse. 

Ellen er en kvinnelig pioner innen norsk geologisk vitenskap. Hennes livslange arbeid har gitt ny og ofte banebrytende forståelse av hvordan landet vårt er bygget opp. Få kvinner har som henne dominert det geologiske fagmiljøet i Norge fra tidlig 60-tall og helt fram til i dag. Hun har ledet arbeidet med store sammenstillinger av geologiske kart i Norge og Nord-Europa. Arbeidet har blant annet resultert i 5 oversiktskart over berggrunnsgeologien i Sør-Norge i målestokk 1:250 000. Kartet «Berggrunnskart, Norge med havområder. Målestokk 1:3 mill» som ble utgitt i 1992 har gitt geologer ny erkjennelse av sammenhengen mellom land og offshore-geologien. Det siste og største kartet over Nord-Europa har hun sydd sammen med bidrag fra 22 ulike land. Kartene har vakt internasjonal oppsikt både for det faglige innholdet og den kartografiske fremstillingen. 

Hennes arbeid med kartlegging har vært og er viktig for Norges olje- og mineralindustri, arealplanleggere i kommuner og forvaltning og norske akademiske geofaglige institusjoner. Ellens arbeid har vært utrettelig, omfattende og av høy kvalitet, og gjennomført med stor kjærlighet til Norges berggrunnsgeologi. 

Hun er i dag særs opptatt av å formidle viktigheten av geologiske kart i kommuner, kanskje i dag viktigere enn noen gang. Kunnskapen er nødvendig når det skal lages tuneller, veier og jernbaner, utøve arealplanlegging og leting etter nyttige mineraler, malm og bergarter. Videre er hun opptatt av at norsk fagspråk brukes og opprettholdes slik at det ikke forvitrer og videreutvikling stanser.  

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: