Fredag 20.9.2019 - Uke 38
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Vinneren av vår formidlingskonkurranse er levende opptatt av å formidle fagkunnskap så folk flest kan forstå det. Og feltarbeid kan gjerne kombineres med en skitur.


530x397 allaartFoto: Jordan Mertes

- Jeg er først og fremst veldig glad for å ha vunnet, sier Lis Allaart.

Allaart er PhD-stipendiat innen glasialgeologi ved Institutt for geovitenskap ved UiT – Norges arktiske universitet.

7. juni ble hun kåret til vinner av vår formidlingskonkurranse med bidraget om Nordenskiöldbreens tilbaketrekning de siste drøye hundre år.

Nå skal artikkelen hennes publiseres i Aftenposten Viten.

Den danske geologen er glad i friluftsliv og å gå på ski. Det var én av grunnene til at hun i 2010 reiste nordover for å studere arktisk geologi ved NTNU.

Etter to år fortsatte ferden nordover til Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), der hun ble i tre sammenhengende år.

Som PhD-stipendiat bor hun nå i Tromsø, en by hun synes er rik på kulturtilbud (deriblant kor) og med umiddelbar nærhet til naturen.

Savnet til hjemlandet håndterer Allaart fint gjennom noen reiser til Danmark i feriene, i tillegg til at familien gjerne kommer på besøk til «Nordens Paris».

Hva er ditt forhold til formidling?

På Svalbard har jeg jobbet for Spitsbergen Travel ved siden av studiene, blant annet som foredragsholder. Dessuten har jeg på hjemreisene til Danmark besøkt flere videregående skoler i min hjemby for å fortelle om livet som geolog i felt, om Svalbard og om klima.

Til høsten skal jeg delta i Framsenterets formidlingstilbud «Forskerne kommer!». Ordningen «sender» forskere rundt til ulike byer i Troms og Nordland for å fortelle om arbeidet sitt. For min del vil jeg fortelle om jobben min som «isbredetektiv», dette blir en fortsettelse basert på bidraget til formidlingskonkurransen.

Min interesse for formidling startet for alvor da jeg jobbet for Greenpeace etter videregående skole og holdt foredrag. Jeg synes det var interessant å lære hvordan en vinkler formidlingen sin etter hva som er formålet og hvem som er publikummet.

Bør unge forskere (geologer) delta mer innen formidling?

Jeg synes for eksempel enda flere burde delta i formidlingskonkurransen. Tenk på hvor mange masteroppgaver og PhD-avhandlinger som ferdigstilles hvert år.

Det bør være et større fokus på formidling av forskning allerede på et tidlig nivå i utdanningen. Uansett om en velger å gå videre i forskningsløpet etter endt mastergrad eller bachelorgrad, er det viktig å formidle resultatene. Kanskje burde kommunikasjon og formidling være en integrert del av undervisningen?

Jeg mener dette er spesielt viktig i dag når sosiale medier spiller en så stor rolle som de gjør, og forskningsresultater konstant blir bedømt og evaluert av befolkningen.

Hva nytter det å publisere i tidsskriftene Nature og Science om en ikke klarer å forklare sine barn eller bestemor hva en arbeider med?

Hva går forskningen din som PhD-stipendiat ut på?

Jeg jobber i et internasjonalt lag med både terrestriske og marine kvartærgeologer der vi sammen undersøker klimavariasjonene på Svalbard de siste 10 000 år.

Ideene er at vi skal kunne klare å oppnå en bedre og mer helhetlig forståelse av hva som har skjedd med isbreene og klimaet gjennom å se på sporene etter breene både på land og til havs.

Kunnskapen kan gi oss bedre forståelse for nåværende og fremtidige klimaendringer.

530x499 Isbredetektiv Profil1 Foto Jordan MertesLis Allaart under feltarbeid på Svalbard i 2015. Foto: Lena Håkansson

Hva er dine fremtidige planer?

Til sommeren skal jeg på feltarbeid på Svalbard.

De marine undersøkelsene skal gjøres ved Wijdefjorden nord på Spitsbergen, og under landundersøkelsene skal vi hente kjerneprøver fra innsjøer fra forskjellige lokaliteter. Disse dataene vil hjelpe oss med å «reise tilbake i tid».

Les Lis Allaarts vinnerbidrag her

Les jurybegrunnelsen her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 phd012113s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: