Tirsdag 28.1.2020 - Uke 05
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Reidar Müller fikk Toffenprisen for sin mangeårige innsats innen formidling av geologi til allmennheten.


530x409 mullerPris for formidlingsinnsats: Reidar Müller ble tildelt Toffenprisen under Vinterkonferansen i Bergen. Foto: Ronny Setså

- I 2013 besøkte jeg Persfjord i Finnmark. Det er det vakreste stedet jeg har vært i Norge, men jeg ante ikke at det eksisterte før jeg kom dit. Da jeg sto på de 7 – 800 millioner år gamle bergartene som en gang lå syd for ekvator, og som har tatt den lange reisen opp til det iskalde Barentshavet, følte jeg en form for andektighet.

- Og det er dette du ønsker å formidle til folk som ikke er geologer – denne storslagne følelsen av at dette er ufattelig interessant og spennende.

Slik åpnet geolog, forfatter og formidler Reidar Müller sitt foredrag etter å ha blitt tildelt Toffenprisen under Vinterkonferansen i Bergen.

Müller er utdannet geolog ved Universitetet i Oslo, og har videre tatt journalistutdanning ved Høgskolen i Oslo. Han har skrevet to bøker, «Det som ble Norge» i 2014 og «Skogens historie» i 2018. «Det som ble Norge» har så langt solgt nærmere 10 000 eksemplarer.

Prisvinneren har også skrevet en lang rekke artikler og kronikker i aviser, primært i Aftenposten hvor han selv har jobbet.

Under Toffenforedraget fremholdt Müller at til tross for at det har skjedd mye på formidlingsfronten med hensyn på geofaget, kan geologer bli flinkere til å formidle sitt eget fagfelt.

I løpet av de nærmere 20 minuttene på podiet, presenterte Reidar Müller eksempler på fremgangsmåter han selv benytter for å tilgjengeliggjøre kunnskapen fra faget til allmennheten.

- Én måte å aktualisere geologien på og gjøre den interessant, er gjennom å fortelle om opplevelsene rundt. Jeg har i forbindelse med mange av mine artikler blitt med forskerne ut i felt og bygget opp historien om geologien rundt dem.

Et annet tips fra prisvinneren var å tenke på at folk er opptatt av geologien som angår dem selv, altså geologien i nærområdet. Mange av Müllers artikler i lokal- og regionalaviser handler om nettopp det.

Reidar Müllers arbeid med formidling koker ned til å forundre seg over naturen og stille spørsmålet: Hvorfor er det slik?

- Denne undringen handler ikke utelukkende om geologi, men naturen i sin helhet. Dette gjenspeiler seg blant annet i boka om skogens historie, der jeg også trekker inn botanikk, zoologi og idehistorie, forklarte han.

Müller mante også geologene i salen til å bli mer engasjert i samfunnsdebatten. Formidling handler ikke bare om å spre kunnskap, men også med bakgrunn i sin egen kunnskap komme med reflekterte og uunnværlige meninger i mediene.

Han trakk frem klimadebatten og energipolitikk som fagområder der han ønsker flere og kraftigere stemmer fra norske geologer.

Toffenprisen tjener som en æresbevisning til en geolog som gjennom foredrag, artikler eller på annet vis har bidratt vesentlig til popularisering av sin egen vitenskapelige forskning.

Vil du formidle din forskning til omverdenen? Les mer om geoforskning.nos formidingskonkurranse

Juryens begrunnelse:

Et enstemmig styre i Norsk Geologisk Forening besluttet å gi Toffenprisen for 2019 til Reidar Müller (f. 1971). Han er utdannet geolog ved Universitet i Oslo (UiO), og har også tatt journalistutdanning ved Høgskolen i Oslo. I dag jobber han som frilans forfatter og forsker.

Reidar har siden studiedagene vært interessert i både den akademiske- økonomiske- og formidlings-siden av geologi. Dette har resultert i to bøker. I "Det som ble Norge" (2014) får leseren en god innsikt i forskningens vesen og forfatteren hever frem de personlige fortellingene til forskerne han er sammen med.

I "Skogens historie" (2018) blir blant annet de geologiske aspektene ved skog og vegetasjonshistorie behandlet. Han har holdt mange populærvitenskapelige foredrag og skrevet populære artikler.

Han har i flere år skrevet forskningsjournalistiske artikler for Aftenposten, inkludert om geologiske temaer. Han har jobbet i akademia, oljebransjen, Forskningsrådet, Olje og energidepartementet og som journalist. Denne unike bakgrunnen er han ganske alene om i Norge.

Han blir omtalt som «en god ambassadør for faget og en rollemodell som formidler både i det populærvitenskapelige, akademiske og industrielle miljøet» og har en «god evne til popularisering av vitenskapelig forskning og faget generelt».

Kombinert med en iver etter å kommunisere med alt fra interesserte pensjonister, geologiforeninger, barn og til studenter er han et overflødighetshorn av formidlerglede.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 513 b


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: