Torsdag 17.10.2019 - Uke 42
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Stavanger slukes av havet, kraftig jordskjelv rystet Østlandet, ny geologisk tidsalder, et ustabilt fjellparti og hemmeligheter under havets bunn. Her er de fem mest leste sakene i juli.


530x483 fig1Beregnet ny kystlinje (rød linje) ved landhevingens slutt. Dagens kystlinje er vist med sort heltrukken linje.Illustrasjon: Fjeldskaar og Amantov

Her er de fem mest leste sakene i juli:

1. Hvordan vil gjenstående landheving påvirke landskapet?

Stavanger slukes i havet og Trondheimsfjorden blir en innsjø. Nye beregninger av havnivåendringer og landheving viser store endringer i Skandinavias landskap over de neste tusener år.

2. Kraftig jordskjelv rystet Østlandet

Svære jordskred i slake skråninger viser at det har vært et eller flere forhistoriske jordskjelv som var så sterke at Hamar og Lillehammer ville blitt meget hardt rammet om slike kom i dag.

530x353 Skjelv Hemma foto av store snitt. NorskHer ser vi et skred (diamikton og svære steiner) som har gått over torv som er 6 400 år gammel.

3. Ny geologisk tidsalder

Den internasjonale kommisjonen for stratigrafi har inndelt den geologiske tidsskalaen i tre nye aldre.

4. Skredfare på Skredkallen

Et ustabilt fjellparti på Skredkallen på Vannøya i Troms kan ha siget 20 meter i moderne tid. Nå gjøres detaljerte undersøkelser for å finne ut om et skred kan være i vente.

530x397 Figur 3Ustabilt fjellparti: Dronebilde tatt på skrå ned mot øst. Steinpilaren som toppler ut til venstre i bildet, terrassen i midten.

5. Avdekker hemmeligheter under havbunnen

Forskningssenteret CAGE har de siste fem årene kastet lys over de geologiske og biologiske forholdene på og under Barentshavets bunn. Senterlederen oppsummerer noen av høydepunktene.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 phd021113s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: