Onsdag 23.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Hvordan lage en istid, nytt jordskjelvkart for Norge, usynlige strandlinjer, manganskorper i dyphavet og sammenhengen mellom hav og fjellkjeder. Her er de fem mest leste sakene i april.


530x442 EnceladusDette bildet fra 2008 av én av Saturns måner, Enceladus, kan fungere som en illustrasjon på hvordan Jorda kan ha sett ut den da var dekket av is for ca. 700 millioner år siden. Illustrasjon: NASA

Her er de fem mest leste sakene i april:

1. Slik lager du en istid

I et geologisk perspektiv lever vi i dag i en istid. Hva kan istider lære oss om klimaendringer gjennom Jordas lange historie?

2. Nytt jordskjelvkart gir store besparelser

NORSAR har lansert et nytt, digitalt jordskjelvsoneringskart. Den nye soneringen nedjusterer skadepotensialet mange steder i landet, noe som kan resultere i store besparelser for utbyggere og samfunnet.

3. Kartlegging av usynlige strandlinjer

Stranda, altså grensen mellom hav og land, er den mest fundamentale grensen vi har på jorda. Intuitivt vil en tro at denne grensen vil sette tydelige spor alle steder. Men slik er det ikke.

530x373 Fig. 1. Mørketjønna Drange. DSCN0170Foto: Jan Mangerud

4. Manganskorper i dyphavet

I Norskehavet har vi funnet undersjøiske fjell som er belagt med sjeldne grunnstoffer.

5. Hvorfor dannes nye hav langs gamle fjellkjeder?

Svaret på dette spørsmålet kan være radioaktivitet. Forskere ved Norges geologiske undersøkelse forklarer sammenhengen i en nylig publisert artikkel.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: