Denne dokumentaren gir deg et godt innblikk i hvordan Yngve Kristoffersens Fram-2020 ekspedisjon ble gjennomført og opplevd, fra vitenskapelig arbeid til gode middager og nærkontakt med isbjørner.
Alle bilder: Skjermdump fra dokumentarfilmen.
Ekspedisjonen Fram-2020 har skaffet til veie ny kunnskap om geologien nord for Svalbard. Nå er dokumentaren om ekspedisjonen publisert.
Fram-2020 startet offisielt da professor emeritus ved Universitetet i Bergen (UiB) Yngve Kristoffersen og sjefsgeofysiker i Lundin Energy Jan Erik Lie (som senere byttet plass med Espen Harris) landet på isen med luftputebåten Sabvaaba 15. juli.
Ekspedisjonen skulle i utgangspunktet foregå over fem måneder og drive med isen over Morris Jessup-platået nord for Grønland. Ett år forsinket, og med et redusert ekspedisjonsprogram er den reviderte planen å krysse Yermakplatået nord for Svalbard i løpet av om lag én måned.
I den om lag 30 minutter lange dokumentaren får du et solid innblikk i det vitenskapelige arbeidet, hva vi vet om geologien i Polhavet, hvordan det er å leve på en luftputebåt isolert fra omverdenen og unike opptak av det lokale dyrelivet.
Last ned og se dokumentaren her (NB: Videoen er på 1,8 GB og kan ta noe tid å laste ned)
Ekspedisjonen ble administrert av Institutt for geovitenskap ved UiB og finansielt støttet av Lundin Energy. Øvrige støttespillere er Axxis Geosolutions, Oljedirektoratet og Meteorologisk institutt.