Nær Himmelbjerget i Danmark graves det etter grus og sand. Sanden består av ren kvarts og stammer fra forvitret grunnfjell i Skandinavia og ble sannsynligvis dannet i trias og jura. Sanden ble avsatt i store elvesystemer sør for Norge mellom 23 og 15 millioner år siden i tidlig miocen.
Fra 2000 til 2015 ble det utført en kartleggingskampanje etter grunnvannsmagasiner i Danmark.
Det ble innsamlet store mengder data, inkludert seismiske data, oppmåling av klinter, nye boringer og detaljerte kjemiske og biostratigrafiske analyser av jordprøver.
Dette resulterte i funn av nye store grunnvannsmagasiner til gavn for Danmarks fremtidige vannforsyning. Men det åpnet også et kapittel i boken om Skandinavias, og spesielt Norges, geologiske historie gjennom de siste 25 millioner år.
Perioden miocen (23 – 5 millioner år siden) er viktig for utviklingen av de norske fjellene. I begynnelsen fantes det ikke et ordentlig høyt relieff i denne delen av Skandinavia.
Ved å studere vegetasjonen i sedimenter avsatt i elvesystemene, kan vi se at det var et varmt klima i hele den sydlige delen av Skandinavia, omtrent som dagens Florida. Den årlige gjennomsnittstemperaturen var 17 – 19 °C og nedbøren var ca. 1 500 mm per år.
Men dette endret seg over de neste millioner år. Vegetasjonsrestene, som ble avsatt i havet i området vi i dag kjenner som Danmark, begynner å inneholde spor av norske grantrær, til tross for at det fortsatt var for varmt for gran i Danmark.
Det kan kun forklares ved at de norske fjellene hadde begynt å reise seg og bli tilstrekkelig høye for at grantrær kunne vokse. Vi regner med at de norske fjellene var litt over 1 500 meter høye for 15 millioner år siden.
Hevingen av Norge resulterte i at en stor elveslette ble dannet sør for de skandinaviske fjellene.

Studier av mineralkorn, deriblant zirkon, viser at sedimentene som ble transportert ned mot Danmark, kom fra så langt nord som Jotunheimen. Elevene var ganske store, opptil 30 meter dype og 1 kilometer brede.
Vannføringen lå mellom 7 000 og 10 000 m3/s. Normal vannføring i Glomma er 577 m3/s.
De mektige elvene var i stand til å transportere stein med diameter på mer enn 6 cm mer enn 500 km sørover, og de miocene sedimentene er de mest grovkornede i Danmark, med unntak av lag dannet under istidene.
Både størrelsen på elvene og tilstedeværelsen av stein, vitner om en dramatisk periode i Skandinavias utvikling.
Størstedelen av den jyske «høyderygg» består av materiale fra Norge og sandlagene utgjør store grunnvannsmagasiner til gavn for det danske samfunnet (men til gjengjeld er sedimentlagene ikke så gode å dyrke avlinger på).
ERIK SKOVBJERG RASMUSSEN
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
Dette visste du ikke

I denne spalten formidler geologer populærvitenskapelig kunnskap fra sitt eget spesialfelt som allmennheten kan ha glede av å få vite mer om.
Erik Skovbjerg Rasmussen er seniorforsker ved GEUS og jobber med prosjekter innen CCS, grunnvann og giftdeponi.
Han utfordrer Sverre Henriksen i Equinor.