Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Faren for kvikkleireskred på Vestlandet, Svalbards isbreer har våknet til live, flommen i Barentshavet, gullfunn i verdens dypeste borehull og en nesten ukjent verden. Her er de fem mest leste sakene i februar.


530x325 Rekonstruksjon YD s71cPOPULÆR SAK: Rekonstruksjon av breen over Hordaland for 11 500 år siden. Kilde: Naturhistorisk vegbok, Hordaland

Her er de fem mest leste sakene i februar:

1. Er det fare for kvikkleireskred på Vestlandet?

Etter det forferdelige skredet i Gjerdrum har jeg fått flere spørsmål om vi kan få kvikkleireskred på Vestlandet. Det korte svaret er: Ja, men veldig sjelden og antagelig små, skriver Jan Mangerud.

2. Har våknet til live

Nærmere 40 isbreer på Svalbard har etter mange års hvile gått ut av "søvnstadiet" sitt og rykker nå frem i full fart. Glasiologene kaller fenomenet "surge".

3. Da flommen rammet Barentshavet

Norske forskere har funnet spor etter en voldsom flomhendelse i Barentshavet som kan måle seg med vannføringen i Amazonaselven.

530x259 Bellwald etal Fig11 PressRelease GEOBjørnelv elvesystem til venstre, her sammenliknet med et elvesystem fra moderne tid, Whataroa på New Zealand. Illustrasjon: Bellwald m.fl., 2021

4. Hva russerne fant i verdens dypeste borehull

Nettavisens pluss-sak om hva russerne fant i verdens dypeste borehull har gitt svært mange klikk på en fem år gammel sak på geoforskning.no.

5. En (nesten) ukjent verden

Som ledd i forberedelsene til mineralleting på den atlantiske midthavsryggen mellom Norge og Grønland, er Mareano-programmet godt i gang med detaljert kartlegging av bunnmiljøet i hele Norskehavet.

530x268 HavbunnsklandskapForunderlig havbunnslandskap med vulkanliknende strukturer og «knudrete» overflate. Vi tror at «vulkanene» er domer av mobilisert sediment, og at den knudrete overflaten skyldes polygonale forkastninger, knyttet til diagenese av silikaslam. Området er 25 x 25 km. Kartografi: Mareano

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: