Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Annerledesleira ved Sandstrand

tirsdag, 03 mai 2016

Terje Solbakk

Hvorfor er det tykke lag med gul leire langs en fjord i Nord-Norge?

530x343 1972 02 08 Harstad tidende sandstrand teglverk SolbakkOppslaget fra Harstad Tidendes utgave 9. februar 1972. Nordenfjeldske teglverk fikk etter hvert navnet Sandstrand teglverk og ble nedlagt i 1975. Det er kanskje spesielt verdt å merke seg at teglverkene i Norge har hatt et eget forskningsinstitutt. Avfotografert fra mikrofilm.

2012 ble sluttåret for norsk teglstein, etter nesten tusen års produksjon. Leire som egner seg til teglstein har vi fortsatt mye av i landet, og nå har Sintef funnet bruk for blåleire som sementerstatter.

Og teglverk har det vært mange av.

Fra Mandal i sør til Tromsø i nord har det vært drevet et hundretalls teglverk i moderne tid. Men den tidligste norske teglverkhistorien starter allerede for 900 år siden.

Nettsiden www.teglverk.no har dokumentert mye av norsk teglverkshistorie og er verdt en titt.

Den typiske mursteinsfargen fra norsk leire er rød eller rødbrun. Med et unntak: Nordenfjeldske teglverk ved Sandstrand i Skånland i Troms, bare noen mil nord for flyplassen Evenes.

I leirtaket der kom de plutselig ned i gul leire under den røde leira. Dette skaper produksjonsmessig hodebry, meldte Harstad Tidende i 1972 (se faksimilen over).

Én sak er at fargen blir feil. Først får teglsteinen gule sjikt etter hvert som de går over fra rød til gul leire, sjiktet gjør at mursteinen sprekker opp. Ekspertise blir henta inn fra teglverkene i Gann i Sandnes.

Ekspertene kommer fram til at kvaliteten på leira er det ikke noe galt med. Driften på gul leire fortsetter og brukes videre av teglverket på Sandstrand.

Hva kommer leiras gulfarge av? Kan det være høyt kalkinnhold? Gul leire fra forvitring av uomdannede karbonater finner vi i Danmark og den leira er mye brukt til teglbrenning.

Leira i Norge er oftest av glasimarint opphav, gråblå eller rød og inneholder jernmineraler, brenningen av mursteinen gir den ferdige rødfargen.

Så hvorfor gul farge ved Sandstrand? Svaret må ligge i den bergarten som leirmineralene ble dannet fra, en ser fort fra berggrunnskart at metakalkstein finnes i overflod ved Evenesområdet, sammen med andre omdannende sedimentære bergarter.

Men også ved andre steder med teglverk finnes det vel kalkstein, men ikke gul leire? Kan gulfargen skyldes andre leirmineraler fra langtidsvitring på stedet, såkalt dypforvitring (GEO 01/11).

Så, finnes det noe igjen av leirtaket der?

Via Skånland historielag kom jeg i kontakt med Ulf Nilsen som har skrevet årbokartikkel om teglverket. Han kan fortelle at det var tre leirtak teglverket benytta seg av, og at han vet hvilke av de som den gule leira ble påvist i.

Finnes det mer gul leire igjen, hva vil videre undersøkelser vise?

PS. Noen ser fortsatt muligheter i leira; Foran Kunstindustrimuseet i Trondheim står resultatet av et studentprosjekt med navnet Trønder tegl, se omtale her.

530x298 2016 trønder tegl SolbakkTrønder teglstein utenfor Kunstindustrimuseet. Foto: Terje Solbakk

I arbeidet med prosjektet samlet studentene inn leire for å brenne egen teglstein. De fikk også murstein fra det som ble Norges siste teglverk, Bratsberg teglverk i Telemark.

Resultatet til studentene viser bruksområder til et produkt som fortsatt burde vært en norsk industri. Jeg er ikke den rette til å prise mursteinens kvalitet for bygging, men mursteinsbygg er ofte flotte.

Om forfatteren

Terje Solbakk

Terje Solbakk

Terje Solbakk er stipendiat ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU i Trondheim siden januar 2015 og er tilknyttet forskningssentret ARCEx.

Han jobber med seismisk tolkning og modellering på reservoarer hvor kjemisk forvitring bidrar til porøsitet og permeabilitet, type karstifisering og dypvitring.

 

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: