Lørdag 15.8.2020 - Uke 33
logo   144 000 besøkende i 2019

Eksempel til etterfølgelse

mandag, 24 mars 2014

Halfdan Carstens

Lundins syv år lange forskningsprogram har gitt mye ny kunnskap innen både petroleums- og maringeologi. Det er flott at allmennheten får ta del i både metodikk og resultater, mener Halfdan Carstens.

530x355 prinsippMER ENN LETING: Problemstillingen i Lundins forskningsprosjekt er knyttet til leting, miljøutfordringer og geofarer. Skissen illustrerer det store spennet og kompleksiteten. Illustrasjon: Lundin Norway

Lundin Norway har på eget initiativ satt i gang og ledet et stort forskningsprosjekt som går mye lengre enn å forstå petroleumssystemene. Det er litt utenom det vanlige for et selskap som har til oppgave å lete etter og produsere olje og gass. Undersøkelsene er gjort på og like over og under havbunnen.

Motivasjonen er todelt.

Lundin har en holistisk tilnærming til petroleumssystemene. «Alt henger sammen med alt». Selskapet mener derfor det er viktig å forstå prosessene som har foregått i kvartær tid, ikke bare gjennom mesozoikum og cenozoikum, og fortsatt foregår.

Samtidig ønsker selskapet å ha kunnskap fremfor å synse om det marine miljøet. Geologene liker ikke ideen om å være føre var. Det er mye viktigere å ha den nødvendige viten slik at det kan tas riktige beslutninger på riktig tidspunkt.

Det interessante er at det er mulig å kombinere disse to formålene med ett og samme forskningsprosjekt. Både petroleumsgeologene og maringeologene har fått sitt.

Petroleumsgeologene vil holde noen av resultatene for seg selv. Det er naturlig. Det er knallhard konkurranse om å ha de beste ideene og finne de beste prospektene.

Den maringeologiske kunnskapen kommer derimot alle til gode. Maringeologene har fått en virkelig godbit å sette tennene sine i.

Lundin har lenge holdt en lav profil om dette forskningsprosjektet. Nå som resultatene begynner å komme er det tid for å fortelle verden om både initiativet og den nye kunnskapen. Denne åpenheten setter vi pris på. Det er flott at allmennheten får ta del i både metodikk og resultater.

GEO gjør sitt for å hjelpe til med denne formidlingen. Nå ser vi frem til at andre aktører stikker hodet frem og forteller sine historier. Det er nemlig mange som vil hevde at norsk suksess, enten det er oljeindustrien, mineralnæringen eller anleggsbransjen, i stor grad skyldes åpenhet, viljen til å dele.

Les mer om forskningen her

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0920


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: