Mandag 10.5.2021 - Uke 19

En norsk greie som funker

onsdag, 03 oktober 2018

Morten Smelror

Det finnes flere gode eksempler på at deling av offentlig data og kunnskap gir økonomiske fordeler og innovasjon. Morten Smelror peker på hvordan Oljedirektoratet og Norges geologiske undersøkelse har fått til «en norsk greie som funker».

530x336 OsmundnesetInnsamling og deling av data gir ny kunnskap. Illustrasjonen viser Osmundneset, et ustabilt fjellparti som ble oppdaget med hjelp av InSAR. NGU vil i forbindelse med #hack4no stille med et nytt InSAR-datasett som ikke er offentliggjort ennå. Illustrasjon: NGU

I siste utgave av Norsk sokkel (Tidskrift fra Oljedirektoratet, Nr. 1, 2018) kan Andy Samuel i Storbritannias relativt unge oljedirektorat fortelle at "Bruken av data, gjøre informasjon åpent tilgjengelig, er en norsk greie som jeg til dels har stjålet".

Bakgrunnen er at olje- og gassproduksjonen på britisk sokkel falt dramatisk. Det var derfor helt nødvendig å ta noen nye grep for å få opp interessen for ny og økt leting etter gjenværende forekomster av petroleum.

Samuel sier videre: "Jeg så at det fungerte veldig bra i Norge. Du får ut informasjonen, og operatørene kan ta velinformerte beslutninger. Det er til stor hjelp, både for operatørene og for oss i vårt arbeid med å maksimere den økonomisk lønnsomme utvinningen".

Velkommen etter Andy. Her i landet har vi lange tradisjoner med deling og tilrettelegging av data og kunnskap.

Oljedirektoratet, NVE, Kartverket, Norges geologiske undersøkelse (NGU) og andre offentlige etater og institusjoner har lenge levert åpne data og formidlet kunnskap som bidrar til økonomisk vekst og samfunnsmessige besparelser.

Norge Digital er blitt et nyttig verktøy for kommuner, fylker, etater og næringsliv. Den pågående nasjonale satsingen på digitalisering i det offentlige vil gi besparelser og ytterligere økonomiske løft.

Et helt nytt tiltak for å øke bruken av offentlige data for verdiskaping i privat næringsliv er utviklerkonkuransen #hack4no.

Målet er få programmerere, designere, gründere, utviklere eller de som bare har en god ide, til komme opp med konsept til nye tjenester, apper, programvare eller bedrifter som kan utnytte gratis offentlige data.

Kan du skape noe nytt med NGU sine åpne data, en ide som kan bli en app eller kanskje en ny bedrift?

På «hackathon» stiller NGU og 11 andre statlige etater og virksomheter opp for å hjelpe grundere med å realisere ideer. NGU stiller med støtte og rettledning til bruk av alle publiserte NGU datasett, samt nye satellittdata (InSAR) og en ny, tilrettelagt berggrunnsdatabase.

NGU har nå utviklet en Nasjonal database for grunnundersøkelser som tilrettelegger kunnskap om undergrunnen til felles, fri bruk både for det offentlige og det private næringsliv.

Denne ønskes velkommen fra nær sagt alle kanter; veimyndigheter, byplanleggere, utbyggere, eiendomsforetak, eller de ønsker tilgang til grunnvann og energi fra undergrunnen.

Flere er med på å dele utgiftene til utvikling av slike systemer som fungerer som et kollektivt gode. Utfordringen er å finne ordninger som sikrer langsiktig drifting av samfunnsmessige svært lønnsomme åpne databaser og internett-portaler.

Dessverre har vi ikke så mange gode eksempler på ordninger med langsiktig kostnadsdeling på tvers av sektorer, departement og etater.

Men der vi har fått dette på plass, ser vi helt klart at dette er "en norsk greie som funker".

Om forfatteren

Morten Smelror

Morten Smelror

Morten Smelror er forsker og tidligere administrerende direktør i NGU.

E-post: Morten.Smelror@ngu.no

 

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: