Torsdag 13.8.2020 - Uke 33
logo   144 000 besøkende i 2019

En troverdig forklaring

tirsdag, 04 november 2014

Halfdan Carstens

Forvitring i et tropisk klima kan ha bidratt til at Norge i dag har sin karakteristiske strandflate. Brikkene har falt på plass, skriver Halfdan Carstens.

530x397 Strandflaten 2Strandflaten har blitt et sykkeleldorado. I det flate landskapet trives også bøndene. Store jorder med produksjon av gress er et vanlig syn. Foto: Halfdan Carstens

Geologen Hans Henrik Reusch (1852-1922), mangeårig direktør ved Norges geologiske undersøkelse (NGU), satte navnet «strandflaten» på et av landets mest karakteristiske landskapselementer.

I en artikkel fra 1894 prøvde han også å forklare hvordan den brede bremmen som innrammer det meste av norskekysten hadde blitt dannet.

Fridtjof Nansen (1861-1930), selvlært geolog, interesserte seg også for strandflaten og publiserte i 1922 (samme år som han fikk fredsprisen!) en artikkel hvor han fremla sin egen versjon om hvordan den hadde blitt dannet.

Morten Smelror, dagens direktør ved NGU, mener at publikasjonen «kom til å bli hans mest omfattende geologiske arbeid».

Det har gått 120 år siden Reusch lanserte sin hypotese, og det er 92 år siden Nansen la frem sin versjon om hvordan strandflaten ble dannet. Deres ideer og tanker har i all hovedsak blitt akseptert. Bare få har stilt spørsmål med hensyn til detaljene i deres arbeid.

Odleiv Olesen, forsker ved NGU, har tilført nye ideer som kan endre vår oppfatning om hvordan strandflaten ble dannet. Vissheten om at det norske landskapet forvitret i et tropisk klima gjennom trias og jura er grunnlaget for hans versjon.

Han tror også at det er eroderende krefter i tertiær og kvartær som har gjort jobben med å skrape vekk fjellet og dumpe massene i havet.

Men han er ganske overbevist om at berggrunnen var sterkt forvitret da dette skjedde, og – i stedet for fast fjell – bestod av løst fjell (saprolitt), som mest minner om jord.

Jeg har alltid hatt vanskelig for å tro at frostforvitring gjennom kvartær kunne legge grunnlaget for å erodere så store mengder hardt fjell som dannelsen av strandflaten krever.

Det er lettere å forstå at isen kunne erodere i og ta med seg flere hundre meter tykke løsmasser dannet for mer enn 100 millioner år siden.

Brikkene har falt på plass.

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0920


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: