Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Er klimaendringene menneskeskapt?

onsdag, 24 april 2013

Rolf Mjelde

Vår tids store spørsmål: ’Er klimaendringene menneskeskapt?’ er nok et eksempel på at vi ikke er i stand til å stille de rette spørsmål, hevder Rolf Mjelde i dette innlegget.

530x397 geoengineering truthoutVil klimamanipulering redde verden? Illustrasjon: truthout.org

 1.    Er klimaet på jorden i ferd med å endres? Ja, sier alle klimaforskere. Klimaet har endret seg kontinuerlig siden jorden ble dannet, og klimaet vil fortsette å endre seg så lenge jorden eksisterer.

2.    Er klimaet på jorden i ferd med å bli varmere? Ja, sier alle klimaforskere. Trenden de siste ca. 100 år viser at klimaet har blitt varmere, og klimamodellene antyder at denne trenden vil fortsette.

3.    Er et varmere klima skadelig for mennesket? Ja, sier alle klimaforskere. Et varmere klima kan ha noen positive effekter regionalt, men disse vil globalt sett bli mer enn oppveid av de negative konsekvensene, som for eksempel følgene av stigende havnivå.

4.    Påvirker mennesket klimaet? Ja, sier alle klimaforskere. Mennesket og alle andre dyr og planter påvirker klimaet i ulik grad.

5.    Kan klimaendringene vi nå observerer i vesentlig grad tilskrives mennesket? (Populærvarianten: Er klimaendringene menneskeskapt?) Også på dette spørsmålet svarer de fleste klimaforskere ja, men ikke alle.

Samfunnsdebatten er fokusert omkring spørsmål 5, og flertallet av klimaforskerne som er involvert i dette har klart å overbevise både politikere og folk flest i den opplyste del av verden om at vi må endre vår livsstil kraftig for å forhindre en for oss ødeleggende endring av klimaet. Kanskje en fin tanke, men problemet er at det forblir med tanken; det er uendelig stor avstand mellom dårlig samvittighet og handling. Når verdensøkonomien skranter litt, noe den alltid har gjort, og alltid vil fortsette å gjøre, forblir den praktiske politikken tut og kjør. Forbruket må økes for å holde fart i økonomien, og klimaet får seile sin egen sjø.

Hva er hensikten med å stille spørsmålet: ’Er klimaendringene menneskeskapt?’, hvis et ja på spørsmålet ikke fører til nødvendige, korrigerende handlinger? Hva er vitsen med å gå til lege dersom du vet at du uansett ikke kommer til å ta medisinen som legen eventuelt foreskriver?

Og dersom mindretallet av klimaforskerne har rett, med andre ord at klimaendringene ikke i hovedsak er menneskeskapte, så må vi vel fortsatt med god samvittighet kunne fly oftere og oftere jorden rundt?

Det er selvsagt riktig av klimaforskere å stille spørsmålet: ’Er klimaendringene menneskeskapt?’, siden det hører med til forskernes oppgave å avdekke årsakssammenhenger i naturen. Men man må innse at klimaforskning bare representerer en liten del av det som vever menneskeheten sammen til vår nåværende sivilisasjon.

Hva skal så andre enn klimaforskere gjøre? Vi skal ta et skritt tilbake til spørsmål 3 og konstatere at klimaet blir varmere og at dette mest sannsynlig er skadelig. Og siden vi ikke kommer til å endre vår livsstil og fortsatt trenger økonomisk vekst, så finnes kun en medisin: klimamanipulering. Forskning innen fagfeltet klimamanipulering omhandler for eksempel fjerning av CO2 fra atmosfæren, gjødsling av havet for å øke CO2-opptaket der, og skjold i rommet for å begrense innstrålingen fra solen. Fallgruvene er mange og dype, men mitt tips er at forskning innen klimamanipulering vil være viktigere enn tradisjonell klimaforskning innen det er gått 10 år.

Og verden, klimamessig sett, kan reddes selv om kinesernes hjemmemarked fortsetter sin eksplosive vekst.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Kommentarer (2)

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: