Mandag 12.4.2021 - Uke 15

Et godt initiativ

tirsdag, 20 juni 2017

Ronny Setså

Et tiltak med utspring i NTNU og støttet av oljebransjen, sikrer minst 33 nyutdannede petroleumsgeologer og -ingeniører jobb det neste året.

530x349 Lundin TjålandEgil Tjåland er én av initiativtakerne bak tiltaket som sikrer flere titalls nyutdannede geologer og ingeniører jobb fra og med denne sommeren. I bakgrunnen: Boreriggen Leiv Eiriksson. Foto: Lundin Petroleum / innfelt foto: Ronny Setså

Jobbutsiktene for nyutdannede geologer og ingeniører (innen petroleum spesielt) har vært labre de siste årene. Årsaken har vært en kombinasjon av lave oljepriser med resulterende ansettelsesstopp i bransjen, og en økning i antall studenter som følge av gode tider de foregående årene.

Men «overskuddet» av ny kompetanse og eldre erfarne innen petroleum kan være midlertidig, og bør ikke kastes bort, mener leder ved Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU Egil Tjåland.

Under Norsk Geologisk Forenings Vinterkonferanse i Oslo i januar hevdet han at Norge skal produsere olje og gass i mange tiår fremover, og at dette krever en jevn tilgang på folk med petroleums- og geofaglig utdanning.

Tjåland uttalte videre at han ønsket grep fra myndighetene og bransjen for å sikre denne tilgangen i årene som kommer, blant annet ved å tilby de nyutdannede midlertidige ordninger som sommerjobber, traineeordninger, kurs, etc.

Sammen med dekan Ingvald Strømmen ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved NTNU har Tjåland nå tatt grep om situasjonen.

Interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass har sammen med en rekke oljeselskaper tatt forslagene fra NTNU til seg, og resultatet er opprettelsen av flere titalls ettårsstillinger fra denne sommeren.

Først ute er Statoil og Lundin Norge som nylig lyste ut henholdsvis 30 og 3 praksisplasser.

Dette grepet sikrer at verdifull kompetanse ikke svinner hen, og gjør således Norge bedre rustet til neste opptur i bransjen som vil kreve mange nye kloke hoder.

Vi forventer at flere oljeselskaper følger i Statoil og Lundins fotspor.

Om forfatteren

Ronny Setså

Ronny Setså

Ronny Setså er geolog og redaktør for geoforskning.no.

E-post: ronny@geo.as

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: