Mandag 21.6.2021 - Uke 25

Etter Bølgen kommer Skjelvet

torsdag, 29 september 2016

Ronny Setså

Den kommende norske katastrofefilmen Skjelvet vil skape positiv blest for norske geofagmiljøer, skriver Ronny Setså.

530x297 skjelvetSlik kan det se ut om Oslo rammes av et stort jordskjelv. Innspillingen av Skjelvet begynner høsten 2017. Illustrasjon: Fantefilm

Søndag 23. oktober 1904 inntraff et jordskjelv i Oslofjorden. Med en styrke på om lag 5,4 på Richters skala, er dette største kjente skjelvet fra denne landsdelen.

Neste høst vil et nytt, trolig enda større skjelv ramme hovedstaden. Men bare på filmlerretet.

Tidligere denne måneden ble det klart at filmselskapet Fantefilm har fått midler fra Norsk filminstitutt for å produsere Skjelvet. I fjor høst opplevde Fantefilm stor suksess med den norske katastrofefilmen Bølgen, der geologen hadde hovedrollen.

Dette er godt nytt av tre grunner.

For det første får det norske folk lære mer om hva geologer jobber med, og hvilken samfunnsnytte som ligger i norsk geofaglig forskning og virke. Mitt håp er at folk etter å ha sett filmen vil få en bedre forståelse av platetektonikk, hva en forkastning er - og kanskje til og med nikke anerkjennende når de hører ordet Oslograbenen?

For det andre kan slike filmer bidra til økt rekruttering av studenter til geofagene. Uten at ha gjort videre undersøkelser, er min antakelse at flere unge studenter denne høsten startet på geologistudier fordi de vil bli «skredforskere» etter å ha sett Bølgen.

For det tredje er jeg veldig glad i sjangeren katastrofefilmer, og spesielt filmer med geofarer. At handlingen er lagt til byen jeg bor i, er en stor bonus!

Opptakene til Skjelvet starter høsten 2017. La oss håpe geologen har hovedrollen i filmen også denne gangen.

PS. De svenske geologene Erik Sturkell, Axel Sjöqvist, Lennart Björklund og Andreas Johnsson ved Universitetet i Gøteborg har laget en interessant oversikt over alle filmer med geologer i viktige roller. Her ser vi blant annet at 65 prosent av geologene på filmlerretet overlever, og at 17 prosent av dem er onde.

Om forfatteren

Ronny Setså

Ronny Setså

Ronny Setså er geolog og redaktør for geoforskning.no.

E-post: ronny@geo.as

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Planer for sommeren


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: