Eventyret

onsdag, 04 november 2015

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde håper studenter lar seg inspirere av Yngve Kristoffersens og Audun Tholfsens bragd i Polhavet.

530x340 forsidebildeFoto: FRAM-2104/2015

I en tid der HMS-krav og behagelige vaner tvinger det meste av forskningen inn i lune kontorer, er det oppløftende å lese om forskningen til Kristoffersen og Tholfsen i Arktis.

Vi kan være trygg på at dataene de har samlet inn vil kaste nytt lys over blant annet den platetektoniske utviklingen av området.

Vi som forsker litt innen dette fagfeltet er ikke så rent lite misunnelige på pionerene; først og fremst kontinentaldriftens far Alfred Wegener, som døde 50 år gammel under en ekspedisjon på Grønland.

Men det må også ha vært inspirerende å forske på disse prosessene på 1960-tallet da paradigmeskiftet skjedde og hypotesen ble spikret til en fullstendig vitenskapelig teori.

I dag bærer mye av forskningen preg av flisespikkeri, men Kristoffersen og Tholfsen har vist at viktig ny viten kan fremskaffes under en paraply av god gammeldags pionerånd.

Det er å håpe at studenter innen fagfeltet lar seg inspirerer av dette. Det er behagelig å forske på en PC ved et skrivebord. Men det er ikke der eventyret ligger.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nĂ¥ kun som gjest. Alternativ innlogging under.