Fjellkjedekommentarer

torsdag, 07 mars 2013

Henrik Svensen

Hva skal Norges fjellkjede hete, eller har den allerede et navn? Og hva er egentlig opprinnelsen? Henrik Svensen oppfordrer i dette innlegget til debatt og ønsker historiske og faglige innspill.

530x397 GaldhøpiggenGaldhøpiggen. Foto: Halfdan Carstens

Som mange nå har fått med seg, er det duket for en navnekonkurranse: Hva skal fjellkjeden som strekker seg gjennom Norge og Sverige hete?

Det finnes flere navn som brukes i forskjellige fagmiljøer, men jeg vil understreke at det ikke er noen enighet om navn ellers i samfunnet. Da hadde navnet vært å finne på kart og i atlas. Navn i omløp inkluderer Kjølen, Skandes, Den skandinaviske fjellkjeden, Den kaledonske fjellkjeden, Kaledonidene og Fjellet/Fjällen. Kan vi enes om ett av disse – eller et nytt og bedre? Det vil tiden vise. Målet er å komme frem til et navn som vi som bor her føler oss komfortable med. Det er verdt å tenke på at navnet Skandes ble lansert på 1940-tallet av en svensk geograf – nettopp for å være et nytt og bedre alternativ til de eldre navnene. Navnedebatten har egentlig pågått siden midten av 1800-tallet.

Det har kommet mange konstruktive bidrag til navnekonkurransen – og enkelte krasse kommentarer. Det får vi tåle, for det er sikkert noe som kunne ha vært gjort bedre eller annerledes. At det blir debatt om konkurransen er i seg selv verdifullt og vitner om engasjement. Stort engasjement! Debatter er vi ikke bortskjemte med i det geovitenskapelige miljøet i Norge.

Målet med dette innlegget er å løfte debatten, opp fra private e-poster, til et åpent og offentlig nivå. Hva mener du fjellkjeden bør hete, hva mener du fjellkjeden allerede heter, eller har du innspill av historisk og faglig art som kan være av interesse? Og hvordan bør vi forholde oss til Sverige, der tre-fire navn er i bruk? På toppen av det hele har vi diskusjonene omkring fjellkjedens alder og opprinnelse. Vil navnevalget bli påvirket hvis det viser seg at Den kaledonske fjellkjeden aldri ble slitt ned?

Debattfeltet vil stå til din disposisjon så lenge du står frem med fullt navn. Her kan mange bli med og diskutere (uavhengig av undertegnede). Mer informasjon finnes også på fjellkjeden.no.

Kjør debatt!

Om forfatteren

Henrik Svensen

Henrik Svensen

Henrik Svensen er seniorforsker ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED).

E-post: henrik.svensen@mn.uio.no