Søndag 9.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Fjellkjeden som manglet et navn

fredag, 28 juni 2013

Halfdan Carstens

Fjellkjeden vår mangler et geografisk navn. Det skal det gjøres noe med, skriver Halfdan Carstens.

530x585 fjellFjellkjeden vår skal få et navn, men hva skal den hete? Illustrasjon: NGU

Det gamle, velbrukte skoleatlaset mitt er fra 1953 («Cappelens Atlas større utgave for hjem og skole»). Det var det som i sin tid ga meg den første, spede interessen for geografi, og som introduserte oss barn til en ukjent verden som vi bare kunne fantasere om, i mangel av døgnkontinuerlige fjernsynssendinger med visuelle inntrykk.

De første sidene av atlaset viser et Norge i gult, oransje og brunt, med overgang til grønt langt øst og sørover i Sverige. Beskjeden kartet gir er utvetydig: Norge er et fjell-land.

Inntrykket blir fullt ut bekreftet på de to kartene på de påfølgende sidene. Der blir Norge presentert i et europeisk perspektiv, og vi ser at det finnes en rekke fjellkjeder nedover i Europa: Alpene, Pyreneene, Karpatene, Appenninene og Kaukasus, for å nevne noen. Flotte og klingende navn som har satt seg fast i hjernebarken, og som fortsatt gjør oss drømmende i blikket med tanke på kalde, snødekte tinder og frodige, grønne daler.

Over Den skandinaviske halvøya står det skrevet, ja nettopp – Den skandinaviske halvøya – som altså er et samlebegrep på Norge og Sverige. Og selv om kartet levner liten tvil om det går en lang fjellkjede gjennom Norge, og som også brer seg inn i det nordlige Sverige, har den ikke fått sin egen identitet som skoleungdommene kunne være stolte av. Årsaken er enkel: Den har aldri hatt et navn, verken på noe skoleatlas eller på folkemunne. Også med tanke på at vår egen fjellkjede er Europas lengste, er dette ganske merkelig.

Er det ikke på tide at vi tar rev i seilene og viser all verden at vi er en kulturnasjon, og ikke bare skryter av et storslagent naturlandskap?

Besøk www.fjellkjeden.no for å sende inn ditt navneforslag.

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: