Søndag 9.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Forut for sin tid

mandag, 13 februar 2012

Halfdan Carstens

Forut for sin tid

Hvorfor gikk verden nesten av hengslene da vi feiret 150-årsjubileet til Darwin, mens et annet betydningsfullt jubileum nesten ble forbigått i taushet?

 

Verden gikk nesten av hengslene da vi i 2009 feiret 150-årsjubileet for Charles Darwins publisering av Artenes opprinnelse og dermed la grunnlaget for evolusjonsteorien. Det var fortjent, for Darwins teori har utvilsomt hatt stor betydning for forståelsen av livets utvikling.

Derfor er det litt underlig at et annet betydningsfullt jubileum nesten blir forbigått i taushet. Vi snakker om at det er 100 år siden den tyske geofysikeren Alfred Wegener lanserte teorien om kontinentaldrift. Denne har utvilsomt hatt stor betydning for forståelsen av Jordens utvikling.

Vi skal ikke bruke mye plass på å spekulere i årsakene til denne diskrimineringen. Men kanskje har det noe å gjøre med at biologi fortsatt fenger mer enn geologi. Eller kanskje har det å gjøre med at geologene rett og slett ikke har sett sin besøkelsestid for å skape interesse rundt en av naturvitenskapenes største oppdagelser.

For teorien om kontinentaldrift er en stor oppdagelse. I 1912 hadde ikke Wegener muligheten til å forstå hvorfor kontinentene delte seg opp og flyttet seg rundt på kloden i forhold til hverandre. I dag har vi derimot en fullt utviklet teori å forholde oss til: platetektonikk. Den forteller hvorfor kontinentene flytter på seg, men ikke minst hjelper den oss å forklare en uendelig mengde geologiske og geofysiske fenomener som tidligere ikke ble forstått.

Teorien om platetektonikk danner også grunnlaget for anvendt geologi. Forståelsen av spenninger i fjellet, malmforekomster så vel som olje- og gassforekomster tar utgangspunkt i en mengde prosesser som beskrives av den platetektoniske syklusen (se Geokalender 2008).

Alfred Wegener la i 1912 grunnlaget for vår nåværende forståelse av jordklodens dynamikk. Han var langt forut for sin tid, og måtte derfor kjempe en (nesten) ensom kamp for sine revolusjonerende ideer. Det tok faktisk mer enn 50 år før teorien hans ble akseptert.

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: