Søndag 12.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Fullt hus på CCS-konferanse

tirsdag, 03 mars 2015

Svein Eggen

Utfordringer, fremskritt, nye teknologier og ideer innen CO2-håndtering. Svein Eggen blogger om årets CLIMIT-konferanse.

530x353 010 KIL 8469230 personer deltok på årets CLIMIT-konferanse på Soria Moria hotell og konferansesenter i Oslo i februar i år. Foto: Gassnova SF

Forskningsprogrammet CLIMIT feirer 10 år og avholdt forrige uke en todagers konferanse der prosjektpresentasjoner og diskusjoner mellom forskere, industri og beslutningstagere stod i sentrum.

I alt 230 delegater bidro med 39 foredrag og nærmere 80 postere, med fokus på de resultater som er oppnådd gjennom avsluttede og pågående CLIMIT-prosjekter. Inkludert i dette var en rekke inviterte foredragsholdere som drøftet både tekniske og politiske aspekter ved CO2-håndtering (CCS).

Den opplyste leser har sikkert fått med seg paradokset som CCS sliter med. På den ene siden har vi behovet for rask «utrulling» av CCS – spesielt på kullkraft - for å forhindre en klimakatastrofe.

På den annen side manglende insentiver som gjør at store CO2-utslippere ikke har en forretningsmessig driver til å bygge de fullskala anleggene man trenger for å komme i gang med denne teknologien.

Dette siste også til tross for at analyser viser at det vil være to ganger dyrere å nå togradersmålet uten CCS!

CLIMIT-dagene preges av det samme: man har aldri vært så klar som nå til å komme i gang med CCS. Leverandører og forskningsmiljøer leverer teknologi og kunnskaper som kan brukes i dag, samt peker på neste generasjon teknologier som kan få ned kostnader og risiko.

Frustrasjonen er følgelig stor over manglende fremdrift på CCS i Europa. Chris Davies, tidligere medlem av EU-parlamentet og aktiv talsmann for CCS, peker på hvordan USA og Kina nå tar lederskap og forbereder seg på fremtiden ved å bygge CCS på både industri og kraftforsyning.

EU «sitter igjen på stasjonen» og kan risikere å tape i konkurransen om å tilby bærekraftige løsninger for industrien. Det politiske miljøet i EU har ikke klart å bygge en helhetlig energi- og klimapolitikk som Davies mener vil ta dem frem til 2050-målene.

De erkjenner at man har innført et ikke-fungerende kvotesystem og finansieringsmekanismer som skulle risikoavlaste industrien, men evner ikke å gjøre noe med det.

Han peker også på den viktige rollen Norge har som stor energinasjon og utfordret norske politikere til å ta ledelsen.

I kontrast til dette presenterte John Litynski, som er programme manager for CCUS i det amerikanske energidepartementet (US-DOE), de store fremskritt og høye ambisjoner man har innen CCS i USA.

Owain Tucker, leder for CCS i Shell, forklarte hvordan Shell jobber systematisk med å implementere CCS, men også hvor utfordrende de ser forretningsmodellen for CCS er selv for et oljeselskap.

Klimadirektør Nils Røkke ved SINTEF pekte på en rekke «hotte» trender innen CCS: CO2 til økt oljeutvinning, CCS på gasskraft, storskalalagring og skipstransport av CO2.

Han understreket også behovet for å vurdere BIO-CCS, det vil si å kunne gå karbonnegativt slik som blant andre IPCC skriver om i sin siste rapport.

Hvordan fremtiden kommer til å se ut vet vi ikke, men én ting er sikkert. Norge har både kompetanse og næringsliv som kan bidra nasjonalt og internasjonalt til å gjøre CCS til et effektivt virkemiddel.

530x75 Climit 10aar logo cmyk

Om forfatteren

Svein Eggen

Svein Eggen

Svein Eggen er seniorrådgiver i Gassnova SF.

E-post: se@gassnova.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: