Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Geoevaluering

fredag, 02 desember 2011

Geoevaluering

 Den internasjonale ekspertgruppen nedsatt av Norges Forskningsråd for å evaluere norsk geoforskning er ferdig med sitt arbeid. I dette innlegget kommer Rolf Mjelde med noen innledende kommentarer.

Geoevalueringen heller kaldt vann i blodet på noen. Foto: Rolf Mjelde

 

Norges Forskningsråd har offentliggjort geoevalueringen, og byråkrater og geobloggere fryder seg. Det er ingen tvil om at komiteen har gjort et grundig arbeid, og de fleste i fagmiljøet vil finne viktige elementer i rapporten. La meg i denne omgang begrense omtalen av rapporten til ett negativt og ett positivt aspekt, samt en kommentar til oppfølgingen.

I omtalen av de enkelte fagmiljø klarer komiteen stort sett å holde en overordnet, objektiv linje, men i enkelte tilfeller faller de for fristelsen til å fokusere på forskning utført av enkelpersoner. Det å la enkelte forskeres navlebeskuelse komme til uttrykk i rapporten virker skjemmende og unødvendig, og smusser til komiteens integritet.

Komiteen har brukt hele karakterskalaen fra 5 (best) til 1.5 (1 er dårligst). Dette viser at komiteen har evnet å gi ros til fagmiljøer som (etter komiteens mening) fortjener det, og at de ikke har vært redde for å dele ut kaktuser når det er på sin plass. Veldig bra.

Det mest spennende er imidlertid hvordan myndighetene vil følge opp rapporten, etter å ha fått inn kommentarer fra alle evaluerte fagmiljøer. Vi kan håpe at de kutter i bevilgninger og forlanger omstrukturering i de fagmiljøer som får dårligst karakter, og på en eller annen måte overfører disse midlene til de som får gode karakterer. Jeg frykter imidlertid at myndighetene faller for fristelsen til å gjøre det motsatte; det vil si styrke svake fagmiljøer slik at de får muligheter til å forbedre seg, på bekostning av de gode miljøene. Vanligvis er det nemlig slik at det straffer seg å være flink i Norge.

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: