Mandag 12.4.2021 - Uke 15

Geovitenskap, alternative fakta og etikk

torsdag, 22 mars 2018

Morten Smelror

Geoetikk er et fremskridende tema internasjonalt som vi også bør følge opp her hjemme, skriver NGU-direktør Morten Smelror.

530x353 Morten SmelrorFoto: Halfdan Carstens

Behovet for grunnleggende geofaglig kunnskap har aldri vært større enn i dag.

Befolkningsvekst, økt levestandard, urbanisering, ny næringsutvikling og økt verdiskaping, blå vekst, et grønt skifte, større krav til samfunnssikkerhet og et økende behov for helhetlig natur- og ressursforvaltning.

Alt dette leder til økt etterspørsel etter helt nødvendig kunnskap om den Jorda vi lever og beveger oss på, og om de naturressursene vi trenger hver eneste dag.

Gjennom kartlegging og forskning, og ved tilrettelegging av data til et mangfold av brukere, må vi bidra til å dekke disse behovene.

Samtidig ser vi at det stadig oftere settes spørsmålstegn ved våre observasjoner og data, ved våre forskningsresultater og de modellene vi presenterer.

Nettet og sosiale medier fylles i stedet med alternative fakta, der etablert kunnskap bestrides, mens pseudovitenskap og udokumenterbare påstander legges fram som absolutte sannheter.

Det ligger i vitenskapens natur at man må kunne stille spørsmål med enhver modell, og kunne etterprøve ethvert eksperiment, så vel som observasjoner og målinger. I det ligger det også et krav til oss som forskere om å være nøyaktige og etterrettelige.

Profesjonell etikk er grunnleggende for all vitenskap, ikke minst innenfor våre fag. Etikk er avgjørende vitenskapelige integritet, og omforente etiske normer må ligge i bunnen for de valgene vi som skapere av viten gjør.

Etikk omfatter også hvordan vi samarbeider med kolleger, og berører et grunnleggende samfunnsansvar vi som kunnskapsutviklere og kunnskapsformidlere må ta inn over oss.

Mange husker kanskje Sudbø-saken ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet, eller har fått med seg saken ved Universitetet i Uppsala i 2017, der man hadde "påvist" at fiskeyngel i Østersjøen foretrekker små plastpartikler (mikroplast) fremfor vanlig føde.

Men blant oss geovitere har forskningsfusk kanskje ikke vært spesielt høyt oppe på agendaen.

Derfor kom AGUs publikasjon "Scientific Integrity and Ethics in the Geosciences" som et betimelig varsko for et drøyt år siden. Her reises mange fundamentale problemstillinger, og det gis mange gode råd.

Det framheves at geovitenskap kan og bør spille en sentral rolle i det å bygge grunnleggende samfunnsetikk, nettopp fordi vår forskning og vår kunnskap berører helt sentrale, og ofte avgjørende, faktorer i samfunnsutviklingen.

Geoetikk er satt opp som tema på flere sesjoner under den internasjonale konferansen "Resources for Future Generations" i Vancouver i juni.

Jeg regner med at vi følger opp her hjemme, og at kommende NGF-konferanser og –møter vil gi oss anledninger til fremme bevissthet og ansvar rundt dette viktige temaet.

 

Om forfatteren

Morten Smelror

Morten Smelror

Morten Smelror er forsker og tidligere administrerende direktør i NGU.

E-post: Morten.Smelror@ngu.no

 

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: