Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Grunnforskning og petroleum

torsdag, 20 februar 2014

Rolf Mjelde

Norske universiteter bør drive grunnforskning innen petroleum, mener Rolf Mjelde.

530x397 grunnforskningogpteroleumForskning omkring deformasjon av bergarter er et eksempel på grunnforskning som oljeselskaper har nytte av.

I den pågående klimadebatten har det blitt stilt spørsmål om å bidra til å finne mer petroleum og optimalisere uttaket er grunnforskning. Ja, deler av denne verdikjeden er etter min mening grunnforskning som de største universitetene i Norge bør være tungt inne i.

Min egen forskning er konsentrert rundt målinger av tykkelsen til sedimentbassenger og jordskorpen langs den norske kontinentalmarginen. Formålet med forskningen er å forstå de geologiske prosessene som fører til tynning og kontinentalskorpe, oppsprekking av denne og dannelse av ny havbunnsskorpe. Denne grunnforskningen har oljeselskapene nytte av som bakteppe for sine letemodeller.

For å forstå slike fundamentale geologiske prosesser må vi ha kjennskap til hvordan bergarter deformeres i liten skala. I slik forskning inngår laboratoriemålinger av forhold som mineraltyper, bergartskornenes størrelse og kontakt mellom disse, type porefyll, trykk, temperatur, spenninger, deformasjonsrate. Grunnforskning innen slike fagfelt hører naturlig hjemme på universitetene.

At oljeselskaper støtter slik forskning slik at vi skal kunne forstå hvordan jorden fungerer er noe vi burde være glade for. Og så må oljelselskapene på sin side få lov til å kunne bruke våre resultater til å forstå hvordan oljereservoarene oppfører seg, og dermed skaffe inntektene som finansierer den norske velferdsstaten (se også bloggen ‘Klimadebatten’).

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: