Lørdag 23.1.2021 - Uke 03

Gruvedrift på dypt vann

tirsdag, 05 juni 2012

Morten Smelror

Gruvedrift på dypt vann

Norge har et godt utgangspunkt for å kunne bidra til å utforske og utnytte mineralforekomster på dypt vann, mener Morten Smelror.

I China Daily kunne vi sist uke lese at Kina innen 2030 tar sikte på å starte opp kommersiell gruvedrift på dypmarine forekomster av poly-metalliske noduler. Lønnsomheten i dypvannsgruvedrift er fremdeles høyst usikker, og vil selvsagt avhenge av metallpriser og tilgjengelig teknologi. Men kineserne ruster seg for framtiden, bl.a. gjennom anskaffelsen av fartøyet Jialong bygget for operasjoner på dypt vann.

Dette har vakt oppsikt på offisielt hold i EU, der man nå tar til orde for at også europeisk industri og europeiske forskningsmiljø må komme på banen.

I fjor fikk Kina, sammen med en gruppe andre land, tillatelse fra International Seabed Authority til å starte opp med undersøkelser av polymetalliske sulfidavsetninger langs den Sydvestlige Indiske ryggen i Det Indiske havet. Samtidig har de inne søknad om å lete etter kobolt i et nytt område i Stillehavet. Til sammen vil Kina undersøke et område på mer enn 80 000 km² i Det Indiske hav og i Stillehavet.

Men også andre land ser nå på hvilke muligheter som byr seg. Cook Island i Stillehavet undertegnet Seabed Mineral Act i 2009 og vurderer å hente opp noduler fra 4500-5000 m havdyp innenfor sin utvidete økonomiske sone (EEZ). I New Zealand, som har et samlet havareal på mer enn 6 millioner km², har man gjennomført undersøkelsesprogram langs Kermadacryggen nordover til Macauley- og Raouløyene.

Selskapet Nautilus Minerals Inc. er det første på banen til kommersielt å hente opp sulfidforekomster (Seafloor Massive Sulphide, "SMS") fra dypt vann. De utvikler nå et produksjonssystem med teknologi fra offshore olje- og gassindustri, bl.a. gjennom realiseringen av verdens første havbunns kobber-gull prosjekt, Solwara 1 (1600 m vanndyp), som er under utvikling utenfor Papua Ny Guinea. Planen er å få i gang produksjon fra 2013.

Aktiv ”black smokers” ved Brothers-kalderaen i Stillehavet nord for New Zealand. Video: A. Malahoff, GNS.

Vi vet at det også finnes polymetalliske sulfidforekomster i Norskehavet. Kunnskapen om disse forekomstene er imidlertid svært mangelfull. Forskere fra Geobiologisenteret ved Universitetet i Bergen påviste og undersøkte i 2005 og 2008 flere hydrotermale områder på den Midt Atlantiske ryggen mellom Norge og Grønland.

Mest oppmerksomhet fikk oppdagelsen av Lokeslottet som ligger på 2352 m dyp ved 73 °N. Her finnes rør der det strømmer ut metallholdig vann med temperaturer opp mot 300 °C på toppen av stor kjegle (250 m til 90 m i diameter) med sulfidmineraler. Rundt de svarte, aktive rørene (”black smokers”) finnes en unik biota av termofile mikroorganismer og en spesiell marin fauna som lever av disse bakteriene. 

I 2011 samlet Oljedirektoratet, sammen med forskere fra Geobio-senteret i Bergen, inn prøver langs Jan Mayen ryggen ved hjelp av ROV. Dette var i hovedsak sedimentære bergarter, men også prøver av vulkansk opprinnelse ble hentet opp fra dypet.

Norge har mange forskningsmiljøer, og en offshore industri- og servicebransje, med solid fagkompetanse innen geologi og undervannsteknologi. Vi burde således ha et godt utgangspunkt for å kunne bidra til å utforske og utnytte mineralforekomster på dypt vann.

Det forventes at marin gruvedrift vil være et av temaene som blir behandlet i Regjeringens kommende mineralstrategien som nå er under utarbeiding. Det er derfor betimelig at også vi nå kommer på banen.

NTNU, SINTEF og NGU vil i samarbeid invitere til et arbeidsseminar om marin gruvedrift 20.-21. november i Trondheim. Her vil representanter fra internasjonale og nasjonale forskningsmiljø og industriselskap gi oss en oversikt over hva vi i kjenner til av potensielle ressurser, hvilke teknologiske barrierer vi må overvinne, og ikke minst si noe om miljøutfordringer forbundet med utnyttelse av dypmarine mineralforekomster.       

Om forfatteren

Morten Smelror

Morten Smelror

Morten Smelror er forsker og tidligere administrerende direktør i NGU.

E-post: Morten.Smelror@ngu.no

 

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: