Mandag 21.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Haleakala

mandag, 11 mai 2015

Rolf Mjelde

Vulkanen Haleakala må vernes, mener Rolf Mjelde.

530x298 HaleakalaHaleakala på Maui; en eneste stor geologisk blotning. Foto: Beata Mjelde

Geologer avskyr trær, busker, mose, lav og annet klorofyll som hindrer vakker geologi å blotte seg fritt.

For å omgå dette problemet drar gjerne geologer til aktive vulkaner. Her har ikke vegetasjonen fått tid til å feste seg, og vulkanske, tektoniske, sedimentologiske og eroderende prosesser kan studeres på en effektiv måte.

Hawaii er en yndet lokalitet i så måte. På Hawaii avtar geologibarheten med avstanden fra varmflekken som danner denne øyrekken i Stillehavet.

Big Island egner seg i det store og hele utmerket for geologiske studier, mens Kauai er så full av blomstrer at den er bortimot ubrukelig.

Halaekala-vulkanen på Maui har også vært regnet som et godt alternativ. Denne ca 1,2 millioner år gamle skjoldvulkanen dekker omkring 75 prosent av øyen, og toppen stikker 3 055 meter til værs.

Eksperter mener at vulkanen hadde sitt siste utbrudd i det 17. århundret. Vulkanen er vakker, i den forstand at den har svært lite vegetasjon, men i det siste har en art furutrær begynt å klore seg fast, sikkert som en følge av klimaendringene.

Disse trærne regnes av myndighetene som invaderende, og ansvarlige politikere har dermed bevilget en god slump skattepenger for å få dem fjernet. Vulkanverning; her må UNESCO på banen.

Det er å håpe at dette eksempelet kan etterfølges andre steder. For eksempel i Norge, der vår langstrakte fjellheim endelig har fått sitt navn.

Hvorfor ikke følge dette opp med et engasjerende lukeprosjekt som får denne storslåtte ryggen til å fremstå i all sin nakne geologiske prakt?

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: