Søndag 26.1.2020 - Uke 04
logo   144 000 besøkende i 2019

Haleakala

mandag, 11 mai 2015

Rolf Mjelde

Vulkanen Haleakala må vernes, mener Rolf Mjelde.

530x298 HaleakalaHaleakala på Maui; en eneste stor geologisk blotning. Foto: Beata Mjelde

Geologer avskyr trær, busker, mose, lav og annet klorofyll som hindrer vakker geologi å blotte seg fritt.

For å omgå dette problemet drar gjerne geologer til aktive vulkaner. Her har ikke vegetasjonen fått tid til å feste seg, og vulkanske, tektoniske, sedimentologiske og eroderende prosesser kan studeres på en effektiv måte.

Hawaii er en yndet lokalitet i så måte. På Hawaii avtar geologibarheten med avstanden fra varmflekken som danner denne øyrekken i Stillehavet.

Big Island egner seg i det store og hele utmerket for geologiske studier, mens Kauai er så full av blomstrer at den er bortimot ubrukelig.

Halaekala-vulkanen på Maui har også vært regnet som et godt alternativ. Denne ca 1,2 millioner år gamle skjoldvulkanen dekker omkring 75 prosent av øyen, og toppen stikker 3 055 meter til værs.

Eksperter mener at vulkanen hadde sitt siste utbrudd i det 17. århundret. Vulkanen er vakker, i den forstand at den har svært lite vegetasjon, men i det siste har en art furutrær begynt å klore seg fast, sikkert som en følge av klimaendringene.

Disse trærne regnes av myndighetene som invaderende, og ansvarlige politikere har dermed bevilget en god slump skattepenger for å få dem fjernet. Vulkanverning; her må UNESCO på banen.

Det er å håpe at dette eksempelet kan etterfølges andre steder. For eksempel i Norge, der vår langstrakte fjellheim endelig har fått sitt navn.

Hvorfor ikke følge dette opp med et engasjerende lukeprosjekt som får denne storslåtte ryggen til å fremstå i all sin nakne geologiske prakt?

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 513 b


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: