Onsdag 21.10.2020 - Uke 43
logo   144 000 besøkende i 2019

Isbjørnen utryddes!

fredag, 01 februar 2013

Rolf Mjelde

Hvorfor er isbjørnens problemer blitt symbolet på klimaendringene, spør Rolf Mjelde i dette innlegget.

530x348 isbjornenutryddesKosebamse; vil du bli isbjørnfadder?

Når klimaforskere, eller politikere som later som de er klimainteresserte, skal dramatisere klimaendringene, vises gjerne bilder av isbjørn på isflak. Vi ser for oss at isflaket smelter og isbjørnen dør. Neste reaksjon skal så være at vi slår av oljefyren, selger bilen og slutter å reise til syden. Dette håper i hvert fall WWF-Norge, som ber folk bli isbjørnfaddere.

Vi var alle redd for å miste kosebamsen som barn; er det derfor isbjørnen er valgt som symbol for kampen mot klimaendringene?

Hvis vi tilnærmer oss dette litt mer nøkternt og spør; dersom det er slik at isbjørnen dør ut, bryr vi oss om det, egentlig? De aller fleste mennesker på jorden har ikke hørt om isbjørn, og flesteparten av dem som får oppleve å se en isbjørn gjør dette på tragisk vis i en dyrehage.

Folk som bor for eksempel i Longyearbyen er ikke spesielt bekymret for isbjørn, men svært mange av dem ville foretrukket å kunne ta en tur på Platåfjellet uten å måtte drasse på et gevær.

Biologer slår i bordet med at vi trenger biologisk mangfold og at det ikke er lurt å ta ut dyret som står øverst i næringskjeden. Men færre isbjørn fører til mer sel som spiser fisk, og dermed må vi fange flere sel for å få nok fisk til menneskeheten. Det er uansett ikke slike ting som fører til verdens undergang. La oss minne om vulkanismen og meteoritten som tok knekken på dinosaurene; uten den drahjelpen fra naturen sin side hadde ikke de forskremte pattedyrene som levde sammen med dinosaurene fått albuerom til å utvikle seg videre mot mennesket.

Mitt poeng er at dersom man trenger et symbol for å få menneskeheten til å endre livsstil, så må man velge noe annet enn isbjørnen. Dette har også blant annet stiftelsen: ’Minor Foundation for Major Challenges’ forstått. De utlyste en internasjonal konkurranse om temaet og vinneren ble noen litauiske kunstnere som bruker mjauende kattunger for å lære oss om klimaproblemet.

Skal klimaet reddes er det sikkert en god ide å bruke et dyr som de fleste liker og som uansett kommer til å overleve menneskeheten.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarspørsmål2


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: