Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

JPI Oceans

torsdag, 19 september 2013

Rolf Mjelde

Geo-miljøet har igjen fått et høringsnotat om marin forskning å bryne seg på. Rolf Mjelde blogger.

530x368 CoralHva skulle korallene gjort uten havbunn?

Denne gangen er det JPI Oceans (Joint Programming Initiative to meet the Grand Challenges regarding European Seas and Oceans) som har sendt ut et ‘stakeholder consultation – extended questionnaire’. Spørsmålene som stilles viser tydelig at man her har tenkt på havet som en selvstendig enhet frakoblet verden rundt.

Derfor må igjen jeg oppfordre geo-miljøet til å komme med innspill, slik at havbunnens beskaffenhet, fysiske egenskaper og maringeologi kommer med i programmet (se også Polarpolicy). Det er ufattelig at vi gang på gang må minne beslutningstakerne om at havets oseanografiske og biologiske dynamikk ikke kan forstås frakoblet havbunnens dynamikk.

Samfunnet bruker millioner av kroner på utdanning av enkeltforskere, hvis viktigste oppgave er, basert på kunnskap innen sitt fagfelt, å stille de rette spørsmål og utforme viktige mål. Det synes derfor litt spesielt at dokumentet fra JPI Oceans kommer med ferdig definerte mål, som for eksempel ‘Enable the advent of a maritime economy, maximising its value in a sustainable way’. Forskerne blir så bedt om å gi tilbakemelding på neste skritt: ‘need/gap/action/tool/instrument’. Forskere representerer sannsynligvis den gruppen som er best egnet til å løse denne oppgaven, men når målene allerede er definert av byråkrater er det lite trolig at resultatet blir optimalt.

Men igjen så handler nok dette om noe annet enn å gjøre verden til et bedre sted.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: