Onsdag 21.10.2020 - Uke 43
logo   144 000 besøkende i 2019

Klimadebatten

onsdag, 04 desember 2013

Rolf Mjelde

Vi må våge å stille de vanskelige spørsmålene i klimadebatten, mener Rolf Mjelde.

530x352 klimadebattenVi redder ikke klodens klima ved å legge ned AS Norge. Foto: Wikimedia Commons

Min blogg Klima og petroleum var fokusert omkring et lite element i klimadebatten; koblingen mellom petroleumsforskning, etikk og Statoils Akademiaavtale med UiB. Når andre deretter setter dette inn i en større sammenheng kan misforståelser oppstå. Jeg føler derfor behov for å oppsummere mitt syn på de store klimaspørsmålene.

For det første; jeg er ikke klimaskeptiker. Jeg tror at tallene og konklusjonene fra FNs klimapanel er det beste vi har å forholde oss til. Dette gjelder også karbonbudsjettet, som omhandler hvor mye karbon vi kan slippe ut før vi overstiger 2 graders målet.

Spørsmålet er hvordan vi tar tak i dette. Jeg tilhører dem som mener at et kutt i norsk petroleumsproduksjon ikke er veien å gå, da bortfall av norsk produksjon vil erstattes av mer klimafiendtlig brenning av kull. Norske myndigheter har, gjennom pålegg til oljeselskapene gjennom OD, sørget for at Norge har verdens reneste og sikreste produksjon av olje og gass. Å kutte i denne vil føre til økte globale utslipp av klimagasser.

Når vi har bestemt oss for å bore etter olje og gass, må det være en selvfølge at vi gjør det vi kan for å få opp mest mulig av det vi finner (vi ber ikke en bonde som produserer poteter plukke opp bare halvparten av potetene fordi han ikke driver ‘økologisk’). Men vi kan justere tempoet i industrien gjennom systemet med utlysning av område, tidspunkt og areal for petroleumsleting.

Slik jeg ser det har vi to valg vi kan gjøre for å oppnå målsettingen til FNs klimapanel; vi kan redusere forbruket i den vestlige verden kraftig, eller vi kan begynne med klimamanipulering i stor skala.

Med kraftig reduksjon i forbruket mener jeg tiltak som totalforbud mot privatbiler (inkludert batteridrevne) og ti-dobling av priser på flyreiser. Det vil si en slags styrt gresk tragedie.

Og så må vi etter hvert våge å se utviklingen i klimaet i sammenheng med hovedproblemet vårt; den ukontrollerte befolkningsveksten. Det forundrer meg at ikke norske klimaforskere og samfunnsvitere påpeker den åpenbare motsetningen vi har mellom global klimaendring/befolkningsvekst og den enorme statlige sponsingen av norsk barneproduksjon.

Siden det er ytterst vanskelig i et demokrati å gjennomføre store reduksjoner i det befolkningen oppfatter som livskvalitet, må vi etter min mening finne fram den verktøykassen som står bakerst i skapet og ingen liker; klimamanipulering. Se min blogg Er klimaendringene menneskeskapt?

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarspørsmål2


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: