Mandag 21.6.2021 - Uke 25

Klimafornektere og det «postfaktuelle samfunn»

onsdag, 18 januar 2017

Svein Eggen

I en verden der man har suksess gjennom å ha lettvint omgang med fakta og realiteter, blir det enda viktigere å ha et bevisst forhold til hva som er vitenskapelig begrunnet skepsis.

530x361 eggenKilde: Rasmus Benestad

Presidentvalget i USA og Carl I. Hagens utspill i det siste får meg til å resirkulere et innlegg jeg hadde for noen år siden:

Klimavitenskapens kirsebærplukkere

I en verden der man har suksess gjennom å ha lettvint omgang med fakta og realiteter, blir det enda viktigere å ha et bevisst forhold til hva som er vitenskapelig begrunnet skepsis og hva som er fornekting.

Når vitenskapelig begrunnede problemstillinger blir gjenstand for «tro» og når argumentenes gjennomslagskraft styres av retorikk, «utgangseffekt» og lettkjøpt populisme, får forskningen dårlige vilkår og ingen problemstilling blir i realiteten fredet.

Vestlige samfunn har utviklet seg basert på respekt for kunnskap og teknologiske fremskritt. Tro er et vesentlig dårligere grunnlag for å videreutvikle samfunnet.

Godt nytt år med håp om at mange følger klimavettreglene (bildet over, ref. Rasmus Benestad, Meteorologisk institutt)

Om forfatteren

Svein Eggen

Svein Eggen

Svein Eggen er seniorrådgiver i Gassnova SF.

E-post: se@gassnova.no

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Planer for sommeren


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: