Fredag 7.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Knuslete bevilgning

tirsdag, 05 november 2013

Halfdan Carstens

Staten burde gå inn med atskillig mer til forskning på økt oljeutvinning enn det som gjøres i dag, mener Halfdan Carstens.

530x352 heidrunHeidrunfeltet ligger på Haltenbanken utenfor Norskehavet. Foto: Harald Pettersen / Statoil

Det nye forskningssenteret for økt oljeutvinning ble lagt til Stavanger. I henhold til Olje- og energidepartementet skal senteret «utvikle kunnskap og teknologi for å øke utvinningsgraden ut over det som ligger i dagens vedtatte planer for drift av feltene».

Det forutsettes at det nye senteret skal bidra med næringsrettet forskning, forskerutdanning og langsiktig kompetansebygging for økt utvinning på norsk sokkel. Det skal også legges til rette for samarbeid mellom industrien og forskningsmiljøene, slik at nye løsninger raskt kan tas i bruk.

- Økt utvinning fra olje- og gassfeltene våre er av avgjørende betydning. En økning i utvinningsgraden på bare én prosent, vil med dagens oljepris gi en ekstra bruttoinntekt på over 300 milliarder, sa olje- og energiminister Ola Borten Moe i en kommentar til tildelingen.

I det perspektivet er det interessant at staten går inn med 10 millioner kroner over fem år, med mulighet til forlengelse til åtte år, altså 80 millioner kroner til sammen. Med ekstra finansiering fra næringslivet skal beløpet bli dobbelt så stort. Kanskje mer.

Likevel er det knuslete å gå inn med bare 80 millioner kroner (over åtte år) når departementet selv antyder at gevinsten kan bli 300.000 millioner kroner. Med suksess kan altså innsatsen betale seg nesten 400 ganger. Men potensialet er enda større.

80 millioner kroner er langt under det beløpet som trekkes fra for boringen av én enkelt letebrønn.  Og som derfor Staten betaler. Heller ikke det tre-firedobbelte beløpet er nok til å finansiere en letebrønn på norsk sokkel.

Sett i det perspektivet burde Staten gå inn med atskillig mer til forskning på økt utvinning. På den måten kunne den oppnå at norsk forskning og teknologiutvikling blir styrket på et område som blir stadig viktigere for både Norge og verden. I tillegg til å maksimere verdiene på norsk sokkel, vil det også utvikles et eksportprodukt som har langsiktig verdi.

Kanskje burde alle tre søkerne til det nye senteret fått hver sin bevilgning? Da ville vi i tillegg også fått stimulerende konkurranse på et felt hvor det garantert vil betale seg.

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: