Tirsdag 20.10.2020 - Uke 43
logo   144 000 besøkende i 2019

Kunnskap om naturen er mangelvare

mandag, 24 august 2015

Halfdan Carstens

Alle samfunnsborgere må bevisstgjøres på sammenhenger i naturen så vel som hva Jordens ressurser brukes til, skriver Halfdan Carstens.

530x351 OnaNatur og kultur i skjønn forening.Foto: Halfdan Carstens

Jorden ga oss naturen. Menneske skapte kulturen.

Det paradoksale er at det er mye mindre interesse for kunnskap om naturen enn for viten om kulturen. I alle fall hvis vi skal dømme etter det inntrykk mediene legger igjen.

Ta en hvilken som helst avis. Blad gjennom og tell spalter med nyheter og omtale av kultur. Sammenlign med det som skrives om natur. Konklusjonen blir at kulturstoff dominerer over naturstoff.

Samtidig er det naturen vi lever av. Luften gis oss oksygen og raske transportveier. Havet gir oss sjømat og en viktig ferdselsåre. Landjorda gir oss mat og boligområder. Fjellene gir oss mineraler og bergarter.

Under oss ligger kullet, oljen og gassen. Og – ikke å forglemme – vannet henter vi både fra overflaten og undergrunnen.

Kunnskap om naturen og teknologiske fremskritt har gjort mennesket i stand til å utnytte de naturlige ressursene. Det startet med de biologiske. Og fortsatte med de geologiske.

I begynnelsen var det flint (SiO2). I dag bruker vi flere av elementene i den periodiske tabellen enn de fleste av oss kan navnet på.

Kunnskap om hvordan vi bruker Jordens ressurser er dessverre mangelvare. En ting er at barn ikke vet hvor melka i butikken kommer fra.

Noe helt annet er at de heller ikke vet hvor mange grunnstoffer som inngår i mobiltelefonen. De har nok hørt om kua, men niob har de aller fleste aldri hørt om.

Poenget er at alle samfunnsborgere må bevisstgjøres på sammenhenger i naturen så vel som hva Jordens ressurser brukes til. Ansvaret ligger hos media. Derfor er det lite håp om bedring.


Dette innlegget ble først publisert i GEO 04/15.

 

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarspørsmål2


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: