Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Mauna Kea

fredag, 10 april 2015

Rolf Mjelde

Det er fortsatt aktivitet på den utdødde vulkanen Mauna Kea. Rolf Mjelde forklarer.

530x298 MaunaKeaSolnedgang på Mauna Kea (minus 8 grader effektivt). Mauna Loa i bakgrunnen. Foto: Beata Mjelde

Mauna Kea på Big Island er med sine 4 205 meter Hawaiis høyeste fjell. I motsetning til den svært aktive vulkanen Kilauea, som har hatt kontinuerlig utbrudd siden 1983, og den klassiske skjoldvulkanen Mauna Loa, som hadde sitt forrige utbrudd i 1984, regnes Mauna Kea som utdødd.

Den er nå i post-skjoldvulkan stadiet og hadde sist utbrudd for ca. 4 600 år siden. Vulkaner i dette stadiet danner mer viskøs lava, noe som gir dem et brattere profil enn de slakere skjoldvulkanene. Om et par millioner år vil vulkanen mest sannsynlig oppleve en rejuveneringsfase med begrensede utbrudd, men inntil da er det erosjonsprosessene som vil styre vulkanens utvikling.

Den øverste delen av Mauna Kea har et svært tørt alpint klima, og man skal lete godt for å finne planter eller insekter der. Området ble brukt til trening av astronauter forut for de bemannede måneferdene, og utallige filmer har scener derfra. De som har vært både på Mauna Kea og Mars sier at det ser veldig likt ut.

På grunn av sin høyde, beliggenhet nær ekvator, tørre klima og det faktum at toppen stort sett stikker over den vulkanske tåken fra Kilauea, er Mauna Kea et ideelt sted for astronomiske observasjoner.

Totalt 13 teleskoper har siden 1960-tallet blitt installert der, og nå bygges det 14de, som er planlagt ferdigstilt i 2024. Arbeidet er krevende; 40 prosent uttynning av luften merkes godt på kroppen.

Utbyggingen har ført til protester fra de innfødte, siden Mauna Kea regnes som et svært hellig sted i Hawaiisk kultur. I gamle dager var det kun høvdinger som ble funnet verdige nok til å besøke toppen.

Til tross for at det nye teleskopet kommer til å erstatte gamle og kun krever begrensede nye inngrep i naturen, har protestene den siste tiden økt i omfang, folk sprerrer veien for utbyggerne og blir bøtelagt.

Dermed fatter mediene sin interesse, og den ferske guvernøren på Hawaii har i skrivende stund beordret en ukes stopp i arbeidene på toppen.

Så spørs det hva som vil veie tyngst; hensynet til vitenskapen (les: økonomien) eller "hvordan ville dere likt om vi herjet rundt på deres gravplasser med gravemaskin?" Ingen trenger vel å åpne en historiebok for å kunne svare på det spørsmålet.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: