Mandag 21.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Moho

torsdag, 23 januar 2014

Rolf Mjelde

Hva er Moho, egentlig? En av Rolf Mjeldes kjepphester dreier seg om dette.

530x702 MohoGeologisk kart fra kontinentalsokkelen utenfor midt-Norge. Undre jordskorpe er tolket som eklogitt i de mørkerøde områdene.

Når man spør geofagfolk hva Moho er, svarer halvparten ’bunnen av jordskorpen’ og resten sier ’toppen av mantelen’. Det er mulig at en del av disse ikke har innsett at taket i rommet vi befinner oss i tilsvarer golvet i etasjen over, men svaret er uansett feil. Moho er en seismologisk diskontinuitet der P-bølge hastigheten øker fra 6-7 km/s over grenseflaten til ca. 8 km/s under denne.

Laboratoriemålinger har vist at 6-7 km/s hastigheter er typisk for bergarter som befinner seg i jordskorpen, mens hastigheter rundt 8 km/s er typisk for mantelbergarten peridotitt. Derfor er den mest vanlige geologiske tolkningen av Moho at grenseflaten representerer bunnen av jordskorpen / toppen av mantelen.

De senere år har flere studier antydet at en annen tolkning er mulig i enkelte områder; at Moho representerer toppen av et eklogitt-legeme i nedre del av jordskorpen. Eklogitt har også hastighet rundt 8 km/s, og dermed kan vi ikke bruke P-bølge hastighet for å skille mellom peridotitt og eklogitt. De to tolkningene representerer svært ulike estimat av jordskorpens tykkelse, en parameter som er viktig i all tektonisk og termal modellering.

Vi har nå foretatt et globalt studium av hastighetsmodeller fra passive kontinentalmarginer, med sikte på å identifisere mulige eklogitt-kandidater. Resultatet viser at ca. 6 % av dataene kan tolkes som undre skorpe eklogitt, med andre ord; tolkningen av Moho som bunn jordkorpe / topp mantel er fornuftig i de fleste områder.

Eklogitt-kandidatene viser imidlertid noen interessante mønstre; de kan for eksempel antyde lokaliseringen til gamle kontinent-kontinent kollisjonssoner (sutur-soner). Bruker vi de nye tolkningsbrillene finner vi ut at den Kaledonske hoved-suturen går svært nært land utenfor Møre og at den videre nordover svinger seg langs Fles forkastningskompleks i Vøring bassenget, fortsetter under Lofoten, går gjennom vestre deler av Barentshavet, før den ender opp langs Billefjorden på Svalbard.


Referanse
Mjelde, R., Goncharov, A., Müller, R.D. 2012. The Moho: Boundary above upper mantle peridotites or lower crustal eclogites? A global review and new interpretations for passive margins. Tectonophysics, doi:10.1016/j.tecto.2012.03.001.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: