Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Multipler - støy eller nyttig?

tirsdag, 15 mai 2012

Rolf Mjelde

Multipler - støy eller nyttig?

Multipler er noe herk. Det lærer vi studentene på ’skolen’. Rolf Mjelde forteller her at multipler også kan ha en nytteverdi.

Bildet: Hastighetsprofil i vannlaget vest av Bjørnøya, modellert fra multipler observert i havbunnseismometre (hvite triangler).

Multipler i seismiske data kan være sterke, det gjelder spesielt vannlags-multipler, som dannes ved at seismiske bølger generert av luftkanoner spretter opp og ned mellom havbunnen og havoverflaten. Siden formålet med seismiske data er å finne ut noe om bergartene videre nedover, betraktes multipler som støy, og et enormt arbeid legges ned i dempning av disse under data-prosesseringen.

En god kollega av meg, Marek Grad ved Universitetet i Warzawa, fikk den strålende ideen at siden seismiske data ofte er dominert av multipler må det vel være mulig å gjøre seg nytte av disse, på en eller annen måte?

Han gikk i gang med å modellere vannlags-multiplene observert i et ca. 400 km langt profil utenfor Bjørnøya. 200 m mellom hvert luftkanonskudd, registrert av ca 15 havbunnsseismometre plassert langs profilet. Modelleringen viste at det var mulig å oppnå et to-dimensjonalt bilde av hastighetsvariasjonene i vannlaget langs profilet med en nøyaktighet på noen få m/s (se figur). Disse hastighetene forteller oss noe om variasjoner i temperatur og saltholdighet, parametre som er viktige for eksempel i klimaforskning.

Artikkelen, som kunne vise seg å åpne opp for et nytt fagfelt innen oseanografi, ble sendt inn til Journal of the Acoustical Society of America. Dette tidsskriftet publiserer artikler blant annet innen temaene: underwater sound and acoustical oceanography. Siden metoden var ny ble det i utgangspunktet tenkt at ’new’ burde tas med i tittelen, med det tillot ikke tidsskriftet. Sikkert greit nok, siden eldre artikler også leses, og ’new’ neppe vil være en passende beskrivelse om ti år.

Tilbakemeldingen fra tidskriftet var rask; arbeidet ble refusert fordi ’the substance of the paper does not fall within the scope of what the Journal seeks to publish’. Dette tidskriftet ønsker altså ikke å få nye metoder i sandkassen sin. Tverrfaglighet, ikke her i gården nei!

Det hører med til historien at Mareks oppfølger, der han viser hvordan de samme multiplene kan gi viktig ny informasjon om sedimentene i havbunnen, nylig ble akseptert for publisering i velrenommerte Geophysical Prospecting.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: