Søndag 19.1.2020 - Uke 03
logo   144 000 besøkende i 2019

Multipler - støy eller nyttig?

tirsdag, 15 mai 2012

Rolf Mjelde

Multipler - støy eller nyttig?

Multipler er noe herk. Det lærer vi studentene på ’skolen’. Rolf Mjelde forteller her at multipler også kan ha en nytteverdi.

Bildet: Hastighetsprofil i vannlaget vest av Bjørnøya, modellert fra multipler observert i havbunnseismometre (hvite triangler).

Multipler i seismiske data kan være sterke, det gjelder spesielt vannlags-multipler, som dannes ved at seismiske bølger generert av luftkanoner spretter opp og ned mellom havbunnen og havoverflaten. Siden formålet med seismiske data er å finne ut noe om bergartene videre nedover, betraktes multipler som støy, og et enormt arbeid legges ned i dempning av disse under data-prosesseringen.

En god kollega av meg, Marek Grad ved Universitetet i Warzawa, fikk den strålende ideen at siden seismiske data ofte er dominert av multipler må det vel være mulig å gjøre seg nytte av disse, på en eller annen måte?

Han gikk i gang med å modellere vannlags-multiplene observert i et ca. 400 km langt profil utenfor Bjørnøya. 200 m mellom hvert luftkanonskudd, registrert av ca 15 havbunnsseismometre plassert langs profilet. Modelleringen viste at det var mulig å oppnå et to-dimensjonalt bilde av hastighetsvariasjonene i vannlaget langs profilet med en nøyaktighet på noen få m/s (se figur). Disse hastighetene forteller oss noe om variasjoner i temperatur og saltholdighet, parametre som er viktige for eksempel i klimaforskning.

Artikkelen, som kunne vise seg å åpne opp for et nytt fagfelt innen oseanografi, ble sendt inn til Journal of the Acoustical Society of America. Dette tidsskriftet publiserer artikler blant annet innen temaene: underwater sound and acoustical oceanography. Siden metoden var ny ble det i utgangspunktet tenkt at ’new’ burde tas med i tittelen, med det tillot ikke tidsskriftet. Sikkert greit nok, siden eldre artikler også leses, og ’new’ neppe vil være en passende beskrivelse om ti år.

Tilbakemeldingen fra tidskriftet var rask; arbeidet ble refusert fordi ’the substance of the paper does not fall within the scope of what the Journal seeks to publish’. Dette tidskriftet ønsker altså ikke å få nye metoder i sandkassen sin. Tverrfaglighet, ikke her i gården nei!

Det hører med til historien at Mareks oppfølger, der han viser hvordan de samme multiplene kan gi viktig ny informasjon om sedimentene i havbunnen, nylig ble akseptert for publisering i velrenommerte Geophysical Prospecting.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 513 b


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: