Fredag 7.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Når Aftenposten svikter

torsdag, 29 mai 2014

Halfdan Carstens

For tema som norske forskere har god kunnskap om er googlejournalistikk ganske enkelt for dårlig. Halfdan Carstens blogger om Aftenpostens forskningsjournalistikk.

530x353 isFoto: Eva Nowatzki (distributed via imaggeo.egu.eu)

Aftenposten skryter av å være landets mest seriøse avis. Vi husker det gamle slagordet: «Bakgrunn for egne meninger». Det er lenge siden det er sett. Nå skjønner jeg hvorfor.

I januar hadde avisen en artikkel under vignetten «INNSIKT». Den handlet om Snøballen Jorden, istider generelt og den siste istiden spesielt. Den utmerket seg imidlertid ved total mangel på innsikt. For de av oss som har litt kunnskap om temaene, gikk det klart frem at journalisten (Terje Avner) er en kløpper til å søke på Google.

Det gikk like klart frem at han ikke har bakgrunnskunnskap i geofag (det hadde vi for så vidt heller ikke ventet), at han ikke kjenner noen forskere i miljøet (det er det mulig å gjøre noe med) og at han ikke har en eneste navngitt kilde for sin artikkel (det var det han virkelig skulle ha jobbet med).

Resultatet var et sammensurium. Intet mindre. Og slettes ikke til å bli klok på. Et godt råd er at journalisten for fremtiden oppsøker kilder (utover Google) og får hjelp til å sjekke sluttproduktet.

For tema som norske forskere har god kunnskap om er googlejournalistikk ganske enkelt for dårlig. Aftenposten hevder å ha hundretusener av lesere. Da er det nødvendig å ta dem på alvor.

Vi forventer at Aftenposten forbedrer sin forskningsjournalistikk.

 

PS Aftenposten tok ikke inn mitt sure oppstøt i debattspalten sin.

 

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: