Fredag 22.1.2021 - Uke 03
logo   144 000 besøkende i 2019

NFR evaluering

onsdag, 19 desember 2012

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde føler seg forpliktet til å si noen ord om evalueringen av Norges Forskningsråd (NFR).

530x343 NFRevalueringIkke disruptiver kameraten min.

Ja, jeg er enig i at vi nærmer oss metningspunktet når det gjelder evalueringer og evalueringsblogger, men evalueringen av Forskningsrådet fortjener noen linjer.

Evalueringen er som forventet positiv. Det er gledelig at den understreker en del ting alle forskerne i Norge har sagt i alle år: sats mer på grunnforskning og forskerinitiert forskning, vektlegg mer langsiktighet i forskningen, øk fokus på nysgjerrighetsdrevet- og høyrisikoforskning.

Det viktigste med slike evalueringer er at de gir næring til byråkrater, slik at disse kan boltre seg i møter, utredninger, kronikker og kommentarer (se for eksempel bladet Forskningspolitikk, 3, 2012). Som et eksempel kan vi sitere Ruth Haug, prorektor for forskning, UMB, som skriver; ’Regjeringen og Kunnskapsdepartementet får med andre ord ikke like god evaluering som Forskningsrådet når det gjelder deres satsing på forskning’.

Hun er en av de ytterst få i dette landet som har unngått å få med seg at Regjeringen ikke har forstått sammenhengen mellom forskning, verdiskapning og mat på bordet til et folk på trygd. Og at Forskningsrådet satser på forskning bør vel ikke være en bombe.

Det mest spennende med evalueringen er at den introduserer årets ord; ’disruptiv’. Forskningsrådet bør bli mer ’disruptivt’. Med dette menes nok at man på ulike nivåer skal forsøke å bryte med vanetekning og bli mer kreativ og nytenkende. Egil Kallerud, redaktør i Forskningspolitikk sender ballen tilbake til evalueringskomiteen med å hevde at lite er ’disruptivt’ i evalueringen selv. Denne pirrende debatten vil nok holde noen varm resten av vinteren.

Personlig mener jeg at Forskningsrådet ikke bør plukke den ’disruptive’ filosofien frem fra verktøykassen. For hvordan skal byråkratene i Forskningsrådet kunne bruke denne tankegangen på en fornuftig måte? Fornying, kreativitet og banebrytende tenkning om forskning gnistrer kun ved dynamisk interaksjon forskere imellom. Kutt byråkratiet og gi mer forskningsmidler direkte til de forskerne som har dokumentert at de driver med god forskning. Ja, god er nok. Noen runder med god forskning kan fort bli fremragende.

Ha en riktig fin og anti-disruptiv jul.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: