Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Nord-Europa – hvor er nå det?

mandag, 11 januar 2016

Terje Solbakk

Det er stort å titulere et naturfenomen i ditt nabolag som størst i vår del av verden. Kriteriet for å kalle naturfenomenet nettopp størst virker å være svært tilfeldig og nå vil jeg den største geografiske synderen til livs.

530x320 Nord Europas graf 1950 2015 atekstBruken av ordet "Nord-Europas" fra Web-Retrievers Atekst-database

Nærmest daglig støter en på ett eller annet som er Nord-Europas største, også i geologien.

Et lite nettsøk får frem 76 000 treff om en klammer inn «Nord-Europas største» og motsigelsene strømmer på allerede på første treffside.

Jutulhogget er Nord-Europas største canyon og Sautso i Altaelva er Nord-Europas største elvedal, den siste med et lite forbehold i wikipedialenka.

Hvorfor de norske begrepene juv, gjel og kløft får ligge urørt vet ikke jeg.

Halvikhula i Osen er Nord-Europas største hule påstås det, dette er heller ikke riktig, det er en heller når den oppgis å være 80 meter bred og 100 meter dyp. Lengden må være dobbelt så lang som største tverrsnitt av åpningen for at det kan være en hule.

Men grunnlaget må på plass: Hva omfatter begrepet Nord-Europa? Den som har autoritet til å svare på dette er FN- de Forente Nasjoner og svaret var ikke innlysende for meg.

For Nord-Europa omfattes av de britiske øyer – inkludert Kanaløyene, Irland, de nordiske land inkludert Jan Mayen og Svalbard og de baltiske statene: Estland, Latvia og Litauen. Innimellom har termen også nådd helt ned i Frankrike, Tyskland, Polen og Russland. Just det ja.

Gloppedalsura deler betegnelsen Nord-Europas største steinur med for eksempel ura under Blokktinden i Rødøy og Steinora i Gumpedalen i Sørreisa kommune.

Ja, hvorfor ikke. Har noen egentlig målt volumene på disse avsetningene? Eller noen av de andre naturfenomener som blir beæret med rekordtittel?

Min egen favoritt: Høgtinden i Beiarn, 1405 m o.h., har jeg hørt omtalt av flere beiarværinger som det høyeste fjellet i Nord-Europa som står i tidevann.

Regner med at for eksempel Helgelandsbukken på 1454 m o.h. som står rett opp av en fjord i nabokommunen er diskvalifisert av lokalpatriotiske grunner.

Ruggesteinen i Sokndal i Rogaland skal være Nord-Europas største bevegelige stein, hvordan fant de egentlig ut det? Og hvordan var det nå geologen definerer en stein igjen…

Osterøy i Hordaland er under oppslagsordet Innlandsøy omtalt som Nord-Europas største innlandsøy, selv om artikkelen klart sier at det må være ferskvann rundt.

Jeg tror for eksempel noen øyer i Østersjøen vil være uenig i Osterøys krav. Selv i Store norske leksikon blir termen utstrakt brukt, jeg fikk 40 søkeoppslag der.

Aftenposten meldte tidligere i år at Universitetet i Oslo har Nord-Europas største mineralsamling. Tja, nå som vi vet at Storbritannia er en del av Nord-Europa så vil vel Natural History Museum i London ha et ord med i laget?

Jeg har ikke prøvd å søke på svenske, estiske eller engelske Nord-Europas største. Jeg antar jeg får like mange treff der.

For meg virker det, litt flåsete sagt, at avgrensningen av Nord-Europa går sånn ca. 100 meter ut rundt fenomenet som krever nettopp tittelen Nord-Europas største.

Der har jeg brukt Nord-Europa i alt 20 ganger i denne bloggen, inklusiv i overskrift og bildetekst. Det må da være Nord-Europarekord for en bloggpost?

530x397 Solbakk 2015 Tollåura tollådalen nedreMed lokalpatriotisk beskjedenhet: jeg foreslår Tollåura i Beiarn som Nord-Europas største gjel. Det er jo uansett ingen som faktisk måler slike ting. Foto: Terje Solbakk

Om forfatteren

Terje Solbakk

Terje Solbakk

Terje Solbakk er stipendiat ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU i Trondheim siden januar 2015 og er tilknyttet forskningssentret ARCEx.

Han jobber med seismisk tolkning og modellering på reservoarer hvor kjemisk forvitring bidrar til porøsitet og permeabilitet, type karstifisering og dypvitring.

 

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: