Mandag 10.5.2021 - Uke 19

Nord-Europa – hvor er nå det?

mandag, 11 januar 2016

Terje Solbakk

Det er stort å titulere et naturfenomen i ditt nabolag som størst i vår del av verden. Kriteriet for å kalle naturfenomenet nettopp størst virker å være svært tilfeldig og nå vil jeg den største geografiske synderen til livs.

530x320 Nord Europas graf 1950 2015 atekstBruken av ordet "Nord-Europas" fra Web-Retrievers Atekst-database

Nærmest daglig støter en på ett eller annet som er Nord-Europas største, også i geologien.

Et lite nettsøk får frem 76 000 treff om en klammer inn «Nord-Europas største» og motsigelsene strømmer på allerede på første treffside.

Jutulhogget er Nord-Europas største canyon og Sautso i Altaelva er Nord-Europas største elvedal, den siste med et lite forbehold i wikipedialenka.

Hvorfor de norske begrepene juv, gjel og kløft får ligge urørt vet ikke jeg.

Halvikhula i Osen er Nord-Europas største hule påstås det, dette er heller ikke riktig, det er en heller når den oppgis å være 80 meter bred og 100 meter dyp. Lengden må være dobbelt så lang som største tverrsnitt av åpningen for at det kan være en hule.

Men grunnlaget må på plass: Hva omfatter begrepet Nord-Europa? Den som har autoritet til å svare på dette er FN- de Forente Nasjoner og svaret var ikke innlysende for meg.

For Nord-Europa omfattes av de britiske øyer – inkludert Kanaløyene, Irland, de nordiske land inkludert Jan Mayen og Svalbard og de baltiske statene: Estland, Latvia og Litauen. Innimellom har termen også nådd helt ned i Frankrike, Tyskland, Polen og Russland. Just det ja.

Gloppedalsura deler betegnelsen Nord-Europas største steinur med for eksempel ura under Blokktinden i Rødøy og Steinora i Gumpedalen i Sørreisa kommune.

Ja, hvorfor ikke. Har noen egentlig målt volumene på disse avsetningene? Eller noen av de andre naturfenomener som blir beæret med rekordtittel?

Min egen favoritt: Høgtinden i Beiarn, 1405 m o.h., har jeg hørt omtalt av flere beiarværinger som det høyeste fjellet i Nord-Europa som står i tidevann.

Regner med at for eksempel Helgelandsbukken på 1454 m o.h. som står rett opp av en fjord i nabokommunen er diskvalifisert av lokalpatriotiske grunner.

Ruggesteinen i Sokndal i Rogaland skal være Nord-Europas største bevegelige stein, hvordan fant de egentlig ut det? Og hvordan var det nå geologen definerer en stein igjen…

Osterøy i Hordaland er under oppslagsordet Innlandsøy omtalt som Nord-Europas største innlandsøy, selv om artikkelen klart sier at det må være ferskvann rundt.

Jeg tror for eksempel noen øyer i Østersjøen vil være uenig i Osterøys krav. Selv i Store norske leksikon blir termen utstrakt brukt, jeg fikk 40 søkeoppslag der.

Aftenposten meldte tidligere i år at Universitetet i Oslo har Nord-Europas største mineralsamling. Tja, nå som vi vet at Storbritannia er en del av Nord-Europa så vil vel Natural History Museum i London ha et ord med i laget?

Jeg har ikke prøvd å søke på svenske, estiske eller engelske Nord-Europas største. Jeg antar jeg får like mange treff der.

For meg virker det, litt flåsete sagt, at avgrensningen av Nord-Europa går sånn ca. 100 meter ut rundt fenomenet som krever nettopp tittelen Nord-Europas største.

Der har jeg brukt Nord-Europa i alt 20 ganger i denne bloggen, inklusiv i overskrift og bildetekst. Det må da være Nord-Europarekord for en bloggpost?

530x397 Solbakk 2015 Tollåura tollådalen nedreMed lokalpatriotisk beskjedenhet: jeg foreslår Tollåura i Beiarn som Nord-Europas største gjel. Det er jo uansett ingen som faktisk måler slike ting. Foto: Terje Solbakk

Om forfatteren

Terje Solbakk

Terje Solbakk

Terje Solbakk er stipendiat ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU i Trondheim siden januar 2015 og er tilknyttet forskningssentret ARCEx.

Han jobber med seismisk tolkning og modellering på reservoarer hvor kjemisk forvitring bidrar til porøsitet og permeabilitet, type karstifisering og dypvitring.

 

Kommentarer (4)

 • Halfdan Carstens

  Halfdan Carstens

  13 January 2016 at 08:23 |
  Du glemte å ta med at geoforskning.no er Nord-Europas største formidler av geofaglige forskningsnyheter!

  Svar

 • Terje Solbakk

  Terje Solbakk

  13 January 2016 at 09:15 |
  Se der ja! Takk for opplysninga! Det baller på seg, her ble jeg jaggu blogger for Nord-Europas største geofaglige forskningsformidler også. Og dette har geoforskning.no belegg for for å si, med data fra FNs Nord-Europaavgrensning?

  Og akkurat når jeg har etterlyst bruk av ord som kløft for spanske canyon, så tar jammen NGU og publiserer et flott kløft-album med gamle bilder på Flickr: https://flic.kr/s/aHskstP7wt

  Svar

 • Leif P

  Leif P

  07 April 2018 at 11:20 |
  Steinura i Gumpedalen finner du i Sørreisa Kommune, ikke Dyrøy. ?

  Svar

  • Terje Solbakk

   Terje Solbakk

   07 April 2018 at 21:20 |
   Takk for korreksjon, Leif P, det var ikke meningen.

   Svar

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: