Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Oljeforskning

fredag, 18 oktober 2013

Rolf Mjelde

Hva er egentlig oljeforskning, spør Rolf Mjelde i dette innlegget.

530x327 oljeforskningOgså klimaforskning har relevans for oljeforskning. Foto: Flickr/ Jim Nix

I forbindelse med et NGU ledet seismisk prosjekt i Vesterålen nylig, møtte vi betydelig lokal motstand. Selv om NGU bedyret at hovedformålet med undersøkelsen var å kartlegge dypvitret grunnfjell og understreket at den seismiske kilden vi benyttet var alt for liten til å kunne kartlegge eventuelle oljereservoarer, så klarte vi aldri å bli kvitt stempelet som oljeforskere.

Vi har aldri forsøkt å underslå at slike undersøkelser også har relevans for oljeindustrien; det er for eksempel svært sannsynlig at dette prosjektet har overføringsverdi til videre utforskning av funnet på Utsirahøyden.

Det kan imidlertid være på sin plass å minne om at det meste av geo-forskningen har relevans for oljenæringen, det er blant annet derfor geofaget er så nyttig for samfunnet.

4D seismikk, der små endringer i et oljereservoar skal monitoreres over tid, må korrigeres for varierende temperatur og saltholdighet (og dermed seismisk hastighet) i vannlaget. Dermed er man avhengig av fagfeltet oseanografi for å kunne benytte teknikken effektivt.

I forbindelse med 3D seismiske undersøkelser, som kan pågå kontinuerlig i månedsvis, er man svært avhengig av gode værmeldinger, og dermed fagfeltet meteorologi, for å kunne planlegge innsamlingen effektivt.

Klimaforskning, som i stor grad baserer seg på oseanografi og meteorologi, er dermed relevant for oljeindustrien, men de færreste vil vel av den grunn kalle klimaforskning for oljeforskning. 

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: