Fredag 5.6.2020 - Uke 23
logo   144 000 besøkende i 2019

PDAC – Der alt handler om mineraler

tirsdag, 05 mars 2013

Morten Smelror

Morten Smelror blogger fra PDAC-konferansen i Canada - møtestedet for alle som er opptatt av mineraler.

530x240 PDACFoto: PDAC

Det begynner ved passkontrollen på flyplassen i Toronto. Why are you here, Sir? Barsk tone, barskt oppsyn. I'm attending a conference. Et litt mer grøtete svar. Will that be PDAC? Den barske maska bryter ut i et smil. Yes, …. Her kommer enda en av de mer enn 30 000 som skal besøke den årlige konferansen.

Utstillingslokaler, konferanserom, foredragssaler, vrimlehaller, kafeer og rulletrapper stappfulle av folk. Vi er på Prospectors & Developers Association of Canada. Møtestedet for alle som er opptatt av mineraler. Gruveselskap, industri, forskningsinstitusjoner, investorer, politikere, forvaltere og geologer. Alle vil informere og bli informert, se og bli sett. Få tak i siste nytt, knytte kontakter, dele ideer. Og ikke minst, selge gode prospekter. Gull i Peru. PGE I Sør-Afrika. Sølv i Jakutsk. Kobber i New Mexico. Og mer, mye mer.

Leting etter metaller når stadig nye høyder. Investeringene i leting etter metaller (minus jern) nådde rekordhøye 21,5 milliarder i 2012. En økning på hele 18 % fra forrige rekordår 2011. Hele 16 % av disse investeringene foregikk i Canada. Som en god nummer to kom Australia med 12 %. Til sammenligning var det samlede tallet for Europa beskjedne 4 %.     

Men midt i det hektiske mylderet på PDAC er det også en viss uro. Hvordan vil det globale markedet utvikle seg i 2013 og videre framover? De fleste ser for seg en fortsatt moderat vekst i metallforbruk og priser. Mange har begynt å tenke mer langsiktig, men det er ikke forventet en tilsvarende økning i investeringene til leting etter nye forekomster som vi har sett i de siste årene. Pengene sitter ikke like løst, spesielt ikke i Europa og Nord-Amerika. Kampen om å trekke til seg langsiktige investorer vil hardne til, og mange har for lengst vendt blikket (og hånden) mot Kina.

Den kommende norske mineralstrategien vil være et viktig verktøy for å legge til rette for en markert satsning innen mineralnæringen her i landet. Et godt lovverk, klare rammebetingelser og gode, offentlig tilgjengelige, grunnlagsdata er helt sentrale og nødvendige virkemidler. Toget går, men fra og med neste stasjon vil mineralstrategien nok være på plass.

Om forfatteren

Morten Smelror

Morten Smelror

Morten Smelror er forsker og tidligere administrerende direktør i NGU.

E-post: Morten.Smelror@ngu.no

 

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: